Violoncelista Alexandra Guţu s-a născut la Timişoara, şi a început studiul violoncelului la 9 ani cu profesorul Simion Zimmer.

alexandra-gutu

Şi-a continuat formarea muzicală la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, studiind la clasa reputatului profesor Serafim Antropov, şi apoi la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, iar apoi la Academia Mozarteum din Salzburg, unde a studiat cu Joseph Calvet şi André Novarra, respectiv Antonio Janigro.

După terminarea Conservatorului Alexandra Guţu a fost angajată ca şef al partidei de violoncel a Filarmonicii „Banatul Timişoara, iar în prezent ocupă funcţia de solist concertist al aceleiaşi instituţii.

A susţinut recitaluri alături de pianistul Dragoş Mihăilescu, este membră a trio-ului Palladio (Italia), a cvartetului de coarde Timişoara al Filarmonicii „Banatul“ şi al cvartetului de violoncele Cellissimo din care mai fac parte Marin Cazacu, Olga Mănescu şi  Răzvan Suma, concertând atât în Timişoara cât şi în străinătate.

Alexandra Guţu  a efectuat numeroase turnee de concerte în Germania, Franţa, SUA, Canada, Italia, Hawaii, China, Thailanda, Malaesia, Taiwan, Rusia, ş.a. deţine înregistrări la casa de discuri Electrecord, Claves în Elveţia, şi un  DVD realizat în Los Angeles.

Talentul său a fost recunoscut şi răsplătit cu premii în cadrul unor importante competiţii internaţionale precum: Francesco Serato (Bologna, 1972), Pablo Casals (Budapesta, 1973), Gaspar Cassado (Florenţa, 1974), P. I. Ceaikovski (Moscova, 1974), Primăvara la Praga (1976), Valentino Bucchi (Roma, 1983).

Alexandra Guţu  desfăşoară o bogată activitate artistică, de la vârsta de 12 ani, marcată prin concerte şi recitaluri atât în ţară cât şi în străinătate.

A fost invitată să participe la concertele dedicate memoriei lui George Enescu la Conacul de la Tescani, la Vila Luminiş de la Sinaia, la Casa Enescu din Bucureşti, precum şi la concertul dedicat lui Serafim Antropov, concert ce avea să reunească pe scena Ateneului Român din Bucureşti un ansamblu de 40 de violoncele.
* solist concertist onorific