Violonistul Gabriel Popa s-a născut în anul 1955 la Timişoara şi a absolvit în anul 1979 cursurile Conservatorului „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca. A urmat angajarea sa în acelaşi an ca violonist la Filarmonica „Banatul“ Timişoara, iar apoi în anul 1992 a devenit lector, predând vioară la Facultatea de Muzică din Timişoara. A fost numit concert maestru al Orchestrei Wiener Kammer Oper din Viena (1994), iar din anul 1996, pentru un an, a deţinut postul de şef al partidei de vioară a orchestrei din Heidelberg.

gabriel-popaÎn anul 1997 a revenit în ţară, urmând să desfăşoare o bogată activitate alături de orchestra Filarmonicii „Banatul“ în calitate de şef al partidei de vioară.

Gabriel Popa a fost distins cu trei premii naţionale şi unul internaţional fiind totodată şi membru al cvintetului francez Bartholdy.

Activitatea sa concertistică numără o serie de concerte susţinute în Germania, Austria, Ungaria, Macedonia, Japonia, Italia, Franţa, precum şi în ţara noastră la Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Arad, Craiova.

În prezent Gabriel Popa este solist concertist al Filarmoncii „Banatul“.