Absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti (în anul 1984), la clasa profesorului Gabriel Amiras, Manuela Iana – Mihăilescu este actualmente conferenţiar universitar la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timisoara.

Manuela Iana-Mihailescu

      Deţine Premiul I la Concursul Dinu Lipatti (Bucureşti, 1983), Premiul I la Concursul Cântarea României (1979, 1985, 1987, 1989) şi Menţiune din partea Conservatorului G. Dima la Concursul de interpretare G. Dima, Cluj-Napoca, 1989.

      Posedă o apreciată activitate solistică, susţinând concerte cu orchestrele Filarmonicilor din Timişoara, Arad, Oradea, Craiova, Constanţa, sub bagheta dirijorilor: Nicolae Boboc, Emanuel Elenescu, Remus Georgescu, Ludovic Baci, Emil Simon, Ervin Acel, Bujor Hoinic, Radu Ciorei, Tateo Nakajima, Aurel Niculescu, Gheorghe Costin, Cristian George Neagu, Florin Totan, Marius Tănăsescu şi recitaluri ţară şi peste hotare, îndeosebi în duo pianistic cu Dragoş Mihăilescu (Germania, Suedia, Spania, Elveţia, Franţa, Austria, Serbia, Ungaria).

      A efectuat o specializare în domeniul interpretării la Real Conservatorio de Musica din Madrid (Spania), studiind în mod special muzică spaniolă pentru pian cu profesorul şi pianistul Guillermo Gonzales.

    A integrat studiul şi experienţa interpretativă a pieselor din suita Iberia de Isaac Albeniz în lucrarea de doctorat finalizată la Universitatea de Muzică din Bucureşti în noiembrie 2005. În acelaşi an a editat cărţile Sugestii de abordare a creaţiei pentru pian a lui C. Debussy, M. Ravel şi I. Albeniz şi Elemente de limbaj muzical în creaţia pentru pian a lui C. Debussy,  la Editura Universităţii de Vest din Timişoara. În martie 2007 a prezentat un material despre Dinu Lipatti la Salisbury (Maryland) – SUA.

      În 2002 şi 2005 a făcut parte din juriul prestigiosului Concurs  internaţional de pian de la Jaén (Spania), iar în 2003 din juriul Concursului internaţional José Roca – Valencia (Spania). A susţinut recitaluri şi a predat cursuri de măiestrie la Conservatorio Superior de Musica Victoria Eugenia din Granada în 2005, 2006 şi martie 2011.

   În august 2008, 2009, 2010 și 2011 a organizat cele patru ediţii a festivalului Zilele Muzicii la Oraviţa, constând în recitaluri şi masterclass de pian, fiind Director artistic al festivalului.

* solist concertist onorific