Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ProPhilarmonia

<<  Mai 2018  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   1  3  6
14171920
2122242627
282930   

Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 10 februarie

Concertul simfonic al Filarmonicii „Banatul” de vineri, 10 februarie, va fi condus de maestrul Tiberiu Soare.

Primele două lucrări din program sunt necunoscute la Timişoara. Concertul debutează cu lucrarea concertantă a lui Horst Lohse — „La morte d`Orfeo” pentru violoncel, două percuţii şi orchestră. Lohse s-a născut în 1943 la Kulmbach în Germania. A studiat la Salzburg, şi la Würzburg. Azi, la 74 de ani trăieşte în Bamberg şi compune în continuare. A compus multă muzică de cameră pentru diferite ansambluri mai mici, dar şi simfonii pentru orchestre simfonice. A experimentat muzică pentru diferite ansambluri, sau formaţii  solistice, cum ar fi şi acest concert pe care-l vom asculta. El a fost compus în 1979.  Prima audiţie a fost la Nürnberg în 1988. Soliştii de vineri seara vor fi violoncelistul Marin Cazacu, şi percuţioniştii Doru Roman şi Ovidiu Andriş.

Andrei Tănăsescu este prezent în concert cu lucrarea sa „Trifoiul lui Wilhelm Friedrich Ernst Bach”, pentru violoncel, două percuţii şi orchestră. Ernst Bach a fost nepotul lui Johann Sebastian Bach. Ultima dată când s-a auzit muzica lui Tănăsescu pe scena filarmonicii a fost în 20 februarie 2015. Atunci am ascultat piesa „Ciuleandra”, interpretată de pianistul Sorin Petrescu care a şi orchestrat această lucrare. Interpretează aceiaşi solişti ca şi la concertul lui Lohse. Mai există încă o lucrare concertantă în continuarea programului. Este vorba despre Concertul pentru flaut, harfă şi orchestră în do major KV 299/297c de Wolfgang Amadeus Mozart.  

El a fost scris la comandă, la Paris, pentru Ducele de Guines, care cânta ca amator la flaut şi pentru fiica sa care cânta la harfă. Ca în zilele recesiunii economice, el nu a fost niciodată plătit pentru acest minunat concert, care a făcut o mare carieră internaţională. Este un fel de simfonie concertantă cu două instrumente soliste, care pentru acea vreme, era de neconceput să cânte împreună cu acompaniament de orchestră. Încă odată genialul Mozart a fost deschizător de drum. Solişti vor fi flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi harfistul Ion Ivan Roncea.

Concertul simfonic se va încheia cu Simfonia nr. 39 KV 543 în mi bemol major. Este prima dintre ultimele trei simfonii compuse de Mozart, aşa-numita Trilogia finală. Acest grup de trei lucrări a fost şi este cel mai comentat dintre lucrările sale. Toate trei au fost compuse în două săptămâni şi câteva zile din vara anului 1788, o viteză care i-a mirat pe muzicologi. Dezbaterile viguroase au în centrul lor şi motivul naşterii lor, căci Mozart nu a încasat onorariu pentru ele, deci nu au fost comandate. În concluzie s-a spus că ar fi fost o necesitate interioară. Studiind scrisorile acelei perioade s-a aflat că urma să meargă cu simfoniile într-un turneu în Germania, în anul următor. Nu s-a întâmplat şi se ştie că el nu a reuşit să le asculte niciodată.

Pe nedrept, simfonia în mi bemol major nu este la fel de notorie ca următoarele două deşi este foarte inspirată, surprinzătoare şi plăcută de ascultat. Este străbătută de un lirism cald, învăluitor, uneori cu accente sărbătoreşti şi mici incizii de teme populare. A fost descrisă drept „caldă, cu culori de toamnă”. Conţine unele diferenţe faţă de structura celorlalte două cum ar fi, introducerea lentă din prima parte, sau faptul că în partitură există flaut, clarineţi, corni, trompete, timpani, dar nu are oboi.

Mircea Tătaru