Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 7 FEBRUARIE Ora 19

Preclasici şi clasici în concertul simfonic al Filarmonicii „Banatul” din 7 februarie. Vom asculta cele două concerte pentru violoncel compuse de Joseph Haydn, Concertul pentru două violoncele şi orchestră de Georg Friedrich Haendel şi în final Simfonia nr.36 în do major KV 425 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Concertul în do major pentru violoncel şi orchestră nr.1 se datorează prieteniei lui Haydn cu primul violoncelist al orchestrei Prinţului Esterházy, Joseph Weigel, căruia i l-a dedicat. Notele au dispărut după conceperea concertului, în jurul anului 1765, dar un muzician pe nume Pulkert a descoperit o copie la Muzeul Naţional din Praga. Concertul este mai miniatural şi are un ansamblu de acompaniament destul de redus. El va fi interpretat de violoncelista Alexandra Guţu.

Al doilea concert pentru violoncel, scris în re major, este mai cunoscut şi mai des interpretat. La toate lucrările compuse în perioada 1761 şi 1790 Haydn s-a adaptat la limitele restrânse potrivit spaţiului şi publicului din casa prinţilor Eszterházy. Şi acest al doilea concert ne demonstrează calitatea compozitorului de a înţelege sonoritatea şi timbrul violoncelului, caracteristicile tehnice nepermiţând abordarea sa ca instrument de virtuozitate. Bravura nu-şi are locul, ci se menţine o sferă intimă, sonoritate caldă şi valorificarea prin melodie a resurselor expresive ale violoncelului. Filip Papa ne va dezvălui calităţile acestui concert, descrise mai sus. În continuare Alexandra Guţu şi Filip Papa vor interpreta împreună dublul concert al lui Haendel. Este o lucrare concertantă tipică epocii barocului, compozitorul fiind apreciat ca unul dintre reprezentanţii străluciţi ai acestei ere. Este de fapt un Concerto Grosso, formă concertantă cu unul sau mai multi solişti acompaniaţi de o orchetră mică. Este părintele concertului instrumental.

Dublul concert a fost compus la începutul anului 1736, pentru ca mişcările sale să fie interpretate între părţile celebrului oratoriu Alexander Fest.

Tatăl lui Wolfgang, Leopold, nu s-a împăcat cu ideea căsătoriei fiului său cu Constanze Weber. Pur şi simplu nu se înţelegea cu această a doua soţie. În chip de împăcare, Mozart a făcut împreună cu Constanze o vizită la Salzburg, în iulie 1783. Nu s-a rezolvat nimic, nimeni nu a dat un pas înapoi. La întoarcere spre Viena au poposit la Linz, unde,  auzindu-se de sosirea sa, i s-a propus ca în trei săptămâni să susţină concerte. Neavând note cu el, a hotărât să compună rapid o simfonie, pe care a terminat-o în patru zile. Pentru că s-a născut acolo, simfonia a primit denumirea de „Linz”. Întors la Viena, Mozart a prezentat-o  la Burgtheater la 1 aprilie 1784.  Manuscrisul acestei simfonii s-a pierdut şi nici până azi nu a fost găsit.

 

Mircea Tătaru