Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Marti 29 octombrie

Înainte de finalul lunii octombrie – marţi, 29, ora 19 - Filarmonica „Banatul” a invitat în concert Orchestra simfonică din Gera, Germania. Artiştii germani, conduşi de maestrul Laurent Wagner ne oferă un medalion Brahms. Vom asculta Concertul pentru pian şi orchestră nr.1 în re minor op.15 şi Simfonia nr.1 în do minor, op.68.

Robert Schumann a contribuit foarte mult la devenirea lui Brahms ca muzician şi compozitor. L-a încurajat şi l-a introdus în diverse cercuri de cultură ale vremii. De aceea când, în 1854, Brahms află că acesta se afla într-un azil de boli nervoase, care urmare a unor crize şi tentative de sinucidere, se duce la Düsseldorf pentru ca să încerce să o ajute pe soţia acestuia, Clara şi pe cei şapte copii ai săi. Mai apoi, în dorinţa de a-şi exprima compasiunea începe să compună lucrări pentru pian, între care o sonată pentru două piane, dar mai ales acest minunat concert pe care-l vom asculta vineri pe scena sălii Capitol. Premiera se petrece abia în 1859 şi consemnează faptul că Brahms duce mai departe ideile lui Beethoven, dezvoltă raportul dintre solist şi orchestră, încercând o închegare armonioasă şi obţinerea unei unităţi în parcursul concertant. Solistul concertului va fi pianistul Bernd Glemser.

Simfonia I a avut un lung proces de gestaţie, din 1855 până în 1876. Ea nu a fost rezultatul unei acţiuni artistice demonstrative, ci un genial proces de ilustrare sonoră a frământărilor romantice, un efort creator de comunicare artistică a noilor idealuri romantice. Brahms foloseşte un ansamblu orchestral de tip romantic, în schimb se menţine echilibrat din punctul de vedere al sonorităţilor, de multe ori preferând expresivităţi clasice. De remarcat este faptul că procesele conflictuale, atât de îndrăgite spiritului romantic, se desfăşoară cu predilecţie în părţile extreme ale lucrării. Prima audiţie a Simfoniei în do minor, a avut loc la Karlsruhe, la 4 noiembrie 1876, sub conducerea dirijorului Otto Dessof, după trei zile fiind dirijată de Brahms, la Mannheim. Simfonia a avut peste tot un binemeritat succes.

Mircea Tătaru