ANDREI IONIȚĂ

Câștigător al medaliei de aur la cea de-a XV-a ediție a Concursului Internațional P. I. Ceaikovski (2015), fenomenalul tânăr violoncelist ANDREI IONIȚĂ a fost numit „unul dintre cei mai incitanți violonceliști care au apărut în ultimul deceniu” de prestigiosul Times of London. A fost BBC New Generation Artist în perioada 2016-2018 și artist în rezidență al Symphoniker Hamburg pentru sezonul 2019-20. 
Andrei Ioniță și-a făcut debutul în SUA în 2017, cu recitaluri la Chicago și Washington D. C., și a susținut recitalul de debut la New York Carnegie Hall (în Zankel Hall). Cele două sezoane anterioare au inclus concerte cu Münchner Philharmoniker, Orchestre symphonique de Montréal, BBC Philharmonic, Danish National Symphony, Royal Scottish National Orchestra, San Diego Symphony, Yomiuri Nippon Symphony și BBC National Orchestra of Wales; a susținut recitaluri la Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie, Zurich Tonhalle, LAC Lugano și L’Auditori din Barcelona, precum și la festivalurile Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Verbier și Martha Argerich. Albumul de debut al lui Andrei Ioniță (casa de discuri Orchid Classics) a combinat o premieră mondială a lui Brett Dean cu Bach și Kodály, pentru care a fost declarat de Gramophone „un violoncelist cu abilități superbe, imaginație muzicală și un angajament față de muzica timpului nostru”.
Înainte de a câștiga Concursul Ceaikovski, Andrei Ioniță a câștigat Premiul I la Concursul Internațional Khachaturian în iunie 2013; în septembrie 2014, a câștigat Premiul II și Premiul Special pentru interpretarea unei compoziții comandate la Concursul Internațional de Muzică ARD. În 2014, a primit Premiul II la Grand Prix Emanuel Feuermann de la Berlin.
Andrei Ioniță s-a născut în 1994 la București și a început să ia lecții de pian la vârsta de cinci ani, înainte de a primi prima lecție de violoncel trei ani mai târziu. A studiat cu Ani-Marie Paladi la București și cu Jens Peter Maintz la Universität der Künste Berlin. Beneficiar al bursei Deutsche Stiftung Musikleben, Andrei Ioniță cântă la un violoncel realizat de Giovanni Battista Rogeri din Brescia în 1671.