ANTON SPRONK – violoncel (Olanda)

ANTON MECHT SPRONK (născut în 1994) este unul dintre cei mai tineri violonceliști olandezi. La doar 19 ani, a fost distins cu Premiul I, precum și cu două premii speciale la Concursul Bienalei de violoncel din Amsterdam (2014). În 2019, a fost distins cu „Prix du Rotary” la Festivalul de la Verbier. În același an (luna octombrie), a câștigat de asemenea Premiul I, Premiul Publicului și Premiul Orchestrei la Concursul Internațional de Violoncel „Mazzacurati” de la Torino. Cel mai recent, a fost distins cu Premiul „Dutch Classical Talent Award” în anul 2021. 

La patru ani, Anton Spronk a început să ia lecții de violoncel cu tatăl său, Frank Spronk, și și-a continuat studiile cu Monique Bartels la Amsterdam de la vârsta de doisprezece ani. Ulterior a obținut diploma de licență în 2017 de la Universitatea de Arte din Zürich sub tutela lui Thomas Grossenbacher. De atunci, studiază cu Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. 

A participat la cursuri de măiestrie susținute de Steven Isserlis, Frans Helmerson, David Geringas, Valter Despalj, Anner Bijlsma, Jiang Wang, Wolfgang Emanuel Schmidt, Troels Svane și Wolfgang Boettcher. De asemenea, este intens implicat în cursurile de măiestrie de la Academia Internațională de Muzică din Liechtenstein. După ce a concertat în numeroase săli importante din Europa, America și Asia – inclusiv Concertgebouw din Amsterdam, Carnegie Hall din New York, Tonhalle Zürich, Seoul Arts Center și Berliner Philharmonie – Anton Spronk este un foarte solicitat solist și muzician de camera, colaborând cu orchestre precum Orchestra de Cameră din München, Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda, Orchestra de Cameră din Olanda, Filarmonica de la Haga, Filarmonica Olandei de Sud și Orchestra Simfonică Națională RAI. 

În timpul Concursului Biënnale Amsterdam din octombrie 2016, Anton Spronk a prezentat în primă audiție absolută lucrarea „Out of Step”, un concert pentru violoncel dedicat lui de către compozitorul olandez Guus Janssen. În iunie 2017, a prezentat în primă audiție elvețiană lucrarea „Chuang Tzu’s Dream” de Máté Bella la Tonhalle Zürich, într-un concert dirijat de Péter Eötvös. 

Anton Spronk este laureat al „Foundation for Young Musical Talent Competition” (SJMN) din Olanda, unde a primit Premiul I atât în 2003, cât și în 2009. În 2010 a câștigat premiul I și Premiul Publicului la Concursul „Prinses Christina” din Olanda. De asemenea, a fost distins cu o bursă la concursul elvețian „Migros-Kulturprozent” în 2014, precum și în 2015, când a fost distins și cu o mențiune de onoare la Concursul internațional de violoncel „Witold Lutoslawski”. În 2020 a câștigat Concursul „Kiefer-Hablitzel” din Berna, Elveția.  Muzician de cameră pasionat, Anton Spronk cântă în mod frecvent în diverse ansambluri. În această postură, în 2014, a câștigat Premiul I la Concursul „Kiwanis” din Zürich, cântând cu un trio de clarinești. 

A participat în cadrul a numeroase festivaluri internaționale de muzică, cum ar fi Festivalul Internațional de Muzică de Cameră de la Utrecht, Cello Biënnale Amsterdam, Festivalul Gstaad și Festivalul Gonjiam din Coreea de Sud. De asemenea, a participat la Verbier Festival Academy în 2019. 

Anton Spronk este directorul artistic al „Eggenfelden Klassisch”, un festival internațional de muzică renumit, pe care l-a fondat în 2016 în colaborare cu violonista Larissa Cidlinsky. Instrumentul la care îl cântă Anton Spronk a fost construit în 1865 de J. B. Vuillaume, fiind un violoncel împrumutat cu generozitate de către „The Dutch Musical Instruments Foundation”.