BRYAN CHENG

În urma recentelor succese câștigătoare de premii la unele dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale din lume, inclusiv Regina Elisabeta, Concours de Genève și Paulo, violoncelistul de origine canadiană BRYAN CHENG s-a impus ca fiind unul dintre cei mai convingători tineri artiști din lume de pe scena muzicii clasice. Și-a făcut debutul în recitaluri sold-out la Carnegie Hall la 14 ani, la Elbphilharmonie la 20 de ani cu Deutsche Kammer- philharmonie Bremen (Joshua Weilerstein), iar în 2022, a fost primul violoncelist care a primit râvnitul Prix „Yves Paternot”. Cele mai importante momente ale sezonului 2022/23 includ debutul său cu Deutsches Symphonie-Orchester Berlin la Filarmonica din Berlin în seria „Debüt im Deutschlandfunk Kultur“, revenirea la Orchestra Simfonică din Montréal, la National Arts Centre Orchestra Ottawa, la Johannesburg Philharmonic Orchestra și I Musici de Montréal Chamber Orchestra, printre altele.

În sezonul de concerte 2023/24, Bryan Cheng este artist în rezidență al Orchestrei Filarmonicii Banatul Timișoara. Colaborează cu orchestre precum Filarmonica din Helsinki, Filarmonica din Bruxelles, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre Simfonice de Montréal, Orchestra Simfonică Națională din Taiwan, Orchestra Simfonică din Antwerp, Tapiola Sinfonietta și cu dirijori stimați precum Stéphane Denève, Susanna Mälkki, Matthias Pintscher, Dalia Stasevska, Christian Arming, Giordano Bellincampi, Jonathan Darlington și Laurence Equilbey.

În calitate de membru al duo-ului Cheng², CelloFellos și ca muzician de cameră, Bryan Cheng are o intensă activitate internatională. A avut privilegiul de a-i avea ca parteneri pe Gidon Kremer, Lars Vogt, Christian Tetzlaff, Angela Hewitt, Till Fellner, Viviane Hagner și Antje Weithaas. A lansat o trilogie de albume apreciate de critici la casa de discuri de muzică clasică Audite: Russian Legends (2019), Violonchelo del fuego (2018) și Violoncelle français. Cântă la violoncelul „Dubois” Antonio Stradivarius, Cremona, 1699, oferit de Canimex Inc. din Drummondville (Québec) și este beneficiar al Deutschlandstipendium, fiind susținut de Fundația de Muzică Sylva Gelber cu burse generoase timp de mai mulți ani.

A obținut diplomele de licență și master de la Universität der Künste Berlin și este înscris la programul de studii profesionale la Academia Kronberg din Germania, în studioul lui Wolfgang Emanuel Schmidt.

Bryan cântă la două violoncele Stradivarius: violoncelul Stradivarius „Bonjour” din 1696, precum și la violoncelul Antonio Stradivarius „Dubois” din 1699.