DIEGO CANTALUPI – lăută (Italia)

Unul dintre cei mai importanți artiști care cântă la lăută din Italia, cu peste 100 de înregistrări, DIEGO CANTALUPI a studiat chitara clasică cu Mauro Storti. Interesele paralele pentru muzica renascentistă, barocă și preromantică l-au determinat să studieze tehnicile de interpretare a muzicii vechi, urmând cursuri de lăută la Departamentul de muzică antică de la „Civica Scuola di Musica” din Milano (Paul Beier) și la Conservatorul din Parma (Andrea Damiani). În 1996 a primit o diplomă cu distincție în Muzicologie de la „Scuola di Paleografia e Filologia Musicale” din Cremona – Universitatea Pavia. Concertează în mod frecvent ca solist și împreună cu diferite ansambluri de instrumente de epocă de top din întreaga lume, precum „La Venexiana”, „L’Arte dell’arco”, „La Verdi Barocca”, „L’onda armonica”, „Accademia degli Astrusi”, „Il Capriccio”. Fiind la fel de familiar cu instrumentele moderne, Diego Cantalupi a colaborat cu multe orchestre de top, inclusiv „Solisti Filarmonici Italiani”, „I Solisti Veneti”, „Kammerakademie Potsdam”, „I Pomeriggi Musicali”, „Streicherakademie Bozen”. 

Este fondatorul și directorul Ansamblului „ L’Aura Soave”, al cărui repertoriu și componență instrumentală se bazează exclusiv pe cercetările sale. Repertoriul său se întinde pe multe secole, iar discografia sa variază de la unele dintre cele mai vechi lucrări pentru lăută care au supraviețuit până la lucrările contemporane de teorbă și lăută scrise pentru el. 

Profesor cu experiență vastă, Diego Cantalupi predă lăuta la „Conservatorio di Bari” și la multe școli și cursuri de vară; este invitat în mod frecvent ca examinator de specialitate, atât de către universități, cât și de către conservatoarele de muzică. În prezent, pregătește prima metodă modernă pentru teorbă.