Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Concert extraordinar de jazz | JAZZ AT LINCOLN CENTER WITH WYNTON MARSALIS

iunie 23, 2023 @ 19:00 - 20:00

Jazz at Lincoln Center Orchestra cu Wynton Marsalis (JLCO), care cuprinde 15 dintre cei mai buni artiști de jazz de astăzi, va concerta, în 23 iunie 2023, la Sala Capitol.
Condusă de Wynton Marsalis, director general și artistic al Jazz at Lincoln Center, această orchestră remarcabil de versatilă interpretează un repertoriu vast, de la compoziții originale și lucrări comandate de Jazz at Lincoln Center până la compoziții istorice rare și capodopere ale lui Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Charles Mingus și mulți alții.
Concertul extraordinar de jazz are loc de la ora 19:00.

În continuare, avancronica de concert, semnată de maestrul Mircea Tătaru:

„Melomanii timişoreni, dar în special iubitorii muzicii de jazz, vor avea parte de două seri excepţionale la Sala Capitol — vineri, 23 iunie şi sâmbătă, 24 iunie 2023.

Vineri va evolua pe scenă Jazz at Lincoln Center Orchestra, care cuprinde 15 dintre cei mai mari artişti de jazz din lume, conduşi de directorul general şi artistic Wynton Learson Marsalis. Acest regal de muzică de jazz ne va purta prin compoziţii originale, lucrări comandate şi prin multe dintre marile compoziţii istorice compuse de uriaşii oameni de jazz, de la Duke Ellington până la Benny Goodman. Bucuria va fi şi mai mare când, pe multe dintre capodoperele genului, le vom recunoaşte, ele rămânând în memoria noastră afectivă.

Wynton Marsalis s-a născut la 18 octombrie 1961, în oraşul de baştină al jazz-ului, New Orleans, Louisiana. A fost al doilea dintre cei şase copii ai lui Dolores şi Ellis Marsalis. Tatăl, pianist şi profesor, i-a dat numele după faimosul pianist de jazz Wynton Kelly. La şcoală a studiat muzica clasică, iar jazz, cu tata. La şase ani a primit prima trompetă. După opt ani cânta concertul de Haydn acompaniat de Filarmonica din New Orleans. N-a fost să urmeze o carieră în muzica clasică, pentru că devenind membru al trupei The Jazz Messengers, a devenit dependent de această muzică, dovedind un talent excepţional. Este un adevărat propagator al muzicii de jazz, cântând şi vorbind despre, pe toate continentele, un adevărat ambasador. Bunăoară, a fost director pentru un program de studii de gen la Juilliard, a colaborat cu Orchestra din Philadelphia în calitate de compozitor pentru muzica clasică modernă. În 1997 a devenit primul compozitor de muzică de jazz care a primit premiul Pulitzer Prize for music pentru Oratoriul „Blood on the Fields” (Sânge pe câmpuri). Tot acolo, la Philadelphia, au fost ascultate pentru prima dată, Concertul său pentru vioară, pe care îl vom asculta sâmbătă şi Concertul pentru tubă. În concertul de sâmbătă, pe lângă concertul pentru vioară, vom asculta şi Simfonia „The Jungle”, compusă tot de Marsalis.

Deşi se spune că vioara nu prea este un instrument de jazz, putem aminti rezultatele extraordinare ale marelui Stephane Grappelli, muzica lui Adam Baldych, sau pe violonistul nostru, Florin Niculescu. Concertul compus de Marsalis ascunde cu mare subtilitate elementele de jazz, care sunt integrate în discurs în mod speculativ, deosebit de reuşit. Compozitorul extinde în mod oportun posibilităţile instrumentului, dându-i şansa să penduleze între teme şi ritmuri de jazz şi folclor american. Se vede în mod clar că Marsalis cunoaşte foarte bine rădăcinile muzicii americane, frumuseţea şi rafinamentul ei, oarecum departe de muzica lui Aaron Copland. Vom asculta concertul în interpretarea violonistei Nicola Benedetti.

În încheierea concertului de sâmbătă este programată în primă audiţie, precum concertul pentru vioară,  Simfonia „The Jungle”. Compusă de Wynton Marsalis la comanda Filarmonicii din New York pentru a aniversa 175 de ani de la înfiinţarea orchestrei, simfonia „The Jungle”a avut premiera parțială în decembrie 2016. Interpretarea integrală a lucrării, alături de Orchestra Națională Simfonică a României, condusă de Cristian Măcelaru, a avut loc pentru prima oară chiar la Jazz at Lincoln Center din New York, în ianuarie 2019. Simfonia „The Jungle”, concepută ca o paralelă cu New York-ul secolului XXI, este una dintre cele mai efervescente şi energice lucrări ale lui Wynton Marsalis. Complexă și plină de suflet, îndeplinește intenția declarată a compozitorului de a extinde colaborarea între jazz şi orchestra simfonică, continuând eforturile inițiate de Duke Ellington și George Gershwin, și promovate de Leonard Bernstein și Gunther Schuller.”

Detalii

Dată:
iunie 23, 2023
Oră:
19:00 - 20:00
Cumpără Bilet »

Organizator

Filarmonica Banatul Timișoara
Telefon:
+40256492521
Email:
office@filarmonicabanatul.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Hartă Google