Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Concert simfonic | dir: Radu Popa & solist (violoncel): Ștefan Cazacu

mai 20, 2022 @ 19:00 - 19:30

🔗 Dirijorul concertului simfonic din 20 mai, ora 19, va fi maestrul Radu Popa, care ne propune următorul program — Concertul pentru orchestră de coarde în re major de Igor Stravinski, Concertul pentru violoncel şi orchestră de suflători de Friedrich Gulda şi Suita pentru orchestră de jazz de Dmitri Șostakovici.
Lucrarea care deschide concertul de vineri este mai cunoscută în lumea muzicală drept Concertul în re. Tatăl celebrelor balete Petruşka, Pasărea de foc şi Ritualul Primăverii s-a stabilit în Statele Unite în 1945. Acest compozitor este legendar pentru abilitatea de a compune în diferite stiluri, chiar şi în stil jazz sau pentru cor liturgic. Putea compune în stilul lui Debussy, Wagner sau Rimski-Korsakov. În 1946, Paul Sacher, fondatorul Orchestrei de cameră din Basel, l-a rugat pe Straviski să compună o lucrare la cea de a douăzeci aniversare a înfiinţării orchestrei. Aflat la Hollywood, Stravinski a acceptat şi a terminat lucrarea în 6 luni, finalizând-o la 8 august 1946. A fost interpretată în premieră la Basel, Elveţia, dirijor fiind Sacher, la 27 ianuare anul următor.
Tot atunci au fost ascultate în premieră Simfonia nr. 4 de Arthur Honegger şi Toccata şi două cântece de Bohuslav Martinu. Lucrarea lui Stravinski mai este cunoscută şi sub numele de Concert „Basle”, datorită pronunţiei franceze a oraşul Basel. A fost prima lucrare compusă de Stravinski după naturalizarea în America.
Friedrich Gulda s-a născut la 16 mai 1930, în Austria. A studiat pianul şi compoziţia, aici fiind atras atât de muzica clasică cât şi de muzica de jazz. Este interesant cum a reuşit să împace cele două genuri în compoziţiile sale. Era mereu prezent la festivalurile de jazz şi chiar a organizat un Forum Internaţional, o şcoală pentru a-i învăta pe studenţi tehnica improvizaţiei.
La un moment dat cânta din voce sub pseudonimul Albert Golowin. Criticii muzicali erau disperaţi că nu-l puteau identifica. Într-un târziu au realizat că Gulda şi Golowin era aceeaşi persoană. Savantul lui amestec de clasic şi jazz, a fost numit de critici — clasic jazz. Orchestra care acompaniază violoncelul solist este formată doar din instrumente de suflat. A mai inclus şi partituri pentru chitară electrică-bas, percuţie şi chitară rece. Gulda s-a stins din viaţă la 27 ianuarie 2000.
Concertul va fi interpretat de violoncelistul Ștefan Cazacu.
Prima Suită de jazz compusă de Şostakovici în 1934 a fost un fel de demonstraţie că muzica clasică, cultă, poate fi scrisă şi în forme mai populare. Fiindcă liderii sovietici doreau să controleze orice formă de manifestare artistică, s-a înfiinţat Ansamblul de Stat de Jazz, (State Jazz Band) ale cărui concerte să verifice gustul oamenilor pentru astfel de muzică. Şostakovici, fiind în comisia de înfiinţare, a aprobat naşterea acestui ansamblu şi a compus o a doua suită de jazz. Trei părţi din suită au fost audiate în premieră la Radio Moskova în noiembrie 1938. În timpul războiului notele s-au pierdut. Manashir Yakubov, editor de muzică, a descoperit în 1999 doar notele pentru pian. Suita a fost reconstruită şi orchestrată, fiind adăugate mici piese din muzica de film scrisă de Şostakovici. Varianta finală, pe care o vom asculta vineri seara, la finalul concertului orchestrei simfonice, este formată din opt părţi. Suita mai este cunoscută şi sub numele de Suite for Variety Orchestra.

Detalii

Dată:
mai 20, 2022
Oră:
19:00 - 19:30

Organizator

Filarmonica Banatul Timișoara
Telefon
+40256492521
Email
office@filarmonicabanatul.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Filarmonica Banatul Timișoara
Filarmonica Banatul Adresă
Timișoara, Timiș 300022 Romania
+ Hartă Google
Telefon
+40256492521
Vezi site-ul web Loc de desfășurare