Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Concert simfonic | dir: Sander Teepen (Olanda) & solist – vioară: Jesús Reina (Spania)

mai 13, 2022 @ 19:00 - 20:30

🔗 Vineri, 13 mai, de la ora 19, vă așteptăm la concertul simfonic susținut de orchestra Filarmonicii Banatul, sub bagheta dirijorului olandez Sander Teepen, alături de violonistul Jesús Reina, din Spania
Programul alcătuit pentru ziua de vineri 13 este unul deosebit, care să dezmintă reputaţia ghinionistă a acestei date: Uvertura la opera „La clemenza di Tito” de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul pentru vioară şi orchestră în sol minor op.26 de Max Bruch şi Simfonia fantastică, op.14 de Hector Berlioz.
În ultimul an al vieţii, Mozart primeşte comanda de a compune o operă care să fie prezentată la sărbătoarea încoronării împăratului Boemiei, Leopold al II-lea de Habsburg-Lorena. Proiectul trebuia să-l primească Salieri, dar cei care-l sprijineau de puţină vreme pe Mozart, au fost mai puternici. Astfel, reprezentanţii Boemiei au semnat un contract cu impresarul Guardasoni pentru o operă de celebrare. Cum încoronarea era prevăzută pentru 6 septembrie 1791, Mozart, care lucra la opera „Flautul fermecat”, avea doar 18 zile. Astfel s-a născut opera „Clemenza di Tito”, o dramă nobilă şi solemnă, după un text al lui Metastasio scris în 1734. Opera a fost departe de calitatea „Flautului fermecat”, Alfred Einstein scriind că subiectul era prea artificial şi protagoniştii erau mai mult marionete decât personaje adevărate. Uvertura este în stil clasic, deschisă de solemne unisoane întrerupte de pauze, apoi dezvoltându-se în tema întâi, tema a doua mai cantabilă şi tema a treia în tempo fugat. Este o tipică opera seria, care se referă la seriozitate şi stil nobil italian ce a predominat Europa între 1710 şi 1770.
Violonistul Jesús Reina va interpreta primul concert de vioară al lui Bruch. Alături de Fantezia Scoţiană pentru vioară, sunt cele mai populare lucrări ale compozitorului. Înainte de a-l finaliza îi scria fostului său profesor Ferdinand Hiller, că se simte pe un teren nesigur, progresul compunerii fiind foarte lent. Prima versiune a fost prezentată în aprilie 1866. A fost singura, deoarece Bruch nu era mulţumit. A trimis manuscrisul celebrului violonist şi compozitor, Joseph Joachim. Acesta i-a trimis o lungă listă de propuneri, multe fiind acceptate de Bruch. Pe manuscrisul nou, Bruch i-a făcut lui Joachim o dedicaţie în care includea şi cuvântul respect. Acesta a şters cuvântul înlocuindu-l cu cuvântul prietenie.
Simfonia fantastică, terminată în aprilie 1830, are un program pe care Berlioz l-a distribuit spectatorilor înainte de premieră. Înainte de a prezenta simfonia, să spunem că Berlioz nu a învăţat niciodată să cânte cum trebuie la vreun instrument. Cu toate acestea, geniul lui şi imaginaţia lui înfierbântată l-au făcut unul dintre cei mai străluciţi orchestratori. Nu ştia să cânte la un instrument, dar ştia să cânte la o sută — orchestra simfonică. El, revoluţionarul entuziast, a creat orchestra modernă.
Iată, pe scurt, câteva idei ale fiecărei părţi ale simfoniei.
În partea întâi, eroul o zăreşte pe femeia ideală şi se îndrăgosteşte nebuneşte. Visare, valuri de pasiune şi portretul ei însoţit de o temă care în mod constant se regăseşte în toate cele cinci părţi.
Partea a doua începe cu un bal la care asistă eroul, cu muzică strălucitoare, fascinantă, dar şi cu apariţia în minte a melodiei iubitei. Partea a treia se petrece într-un peisaj câmpenesc unde un duet între păstori îl cufundă într-o dulce visare.
În partea a patra, într-un acces de disperare provocat de un marş al supliciului, eroul se otrăveşte cu opium datorită căruia are viziuni oribile, crede că este condamnat la moarte şi că asistă la propria execuţie. Înainte de moarte aude din nou melodia iubirii.
În ultima parte se visează înconjurat de vrăjitori, duhuri rele şi diavoli care sărbătoresc noaptea de sabat. Chiar melodia lui dragă se transformă într-un cântec trivial. Viziunea se sfârşeşte când hora sabatului se amestecă în apogeu cu Dies irae. Apariţia melodiei laitmotiv face să dispară sabatul, finalul fiind o victorie asupra forţelor malefice.
Avancronică semnată de Mircea Tătaru.

Details

Date:
mai 13, 2022
Time:
19:00 - 20:30

Organizer

Filarmonica Banatul Timișoara
Phone
+40256492521
Email
office@filarmonicabanatul.ro
View Organizer Website

Venue

Filarmonica Banatul Timișoara
Filarmonica Banatul Adresă
Timișoara, Timiș 300022 Romania
+ Google Map
Phone
+40256492521
View Venue Website