Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Concert simfonic | dir: Stefan Geiger (Germania) & solist (trompetă): Simon Höfele (Germania)

mai 27, 2022 @ 19:00 - 20:30

🔗 Vineri, 27 mai, de la ora 19, vă așteptăm la concertul simfonic susținut de orchestra Filarmonicii Banatul, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger, alături de trompetistul Simon Höfele.

Orchestra Filarmonicii „Banatul” va interpreta Suita nr. 1 „Peer Gynt”, op. 46 de Edvard Grieg, Concertul pentru trompetă şi orchestră în la bemol major de Alexander Arutiunian şi Simfonia a VI-a în si minor op. 74 „Patetica”, de Piotr Ilici Ceaikovski.

  • După primirea unei scrisori de la scriitorul norvegian Henrik Ibsen, care-i propunea să scrie muzica la drama sa „Peer Gynt”, Grieg s-a apucat entuziast să compună muzica la lucrarea care va deveni apogeul activităţii sale creatoare. Dacă poemul lui Ibsen este o satiră necruţătoare îndreptată împotriva părţilor slabe ale firii norvegienilor, prin întruchiparea aventurilor lui Peer Gynt, Grieg, din contră, a considerat că muzica sa trebuie să dezvăluie părţile luminoase, pozitive ale sufletului omenesc. Datorită muzicii lui Grieg, se poate spune că lucrarea lui Ibsen a început să atragă atenţia publicului. Pentru că drama sa se baza pe un basm popular norvegian, Grieg a folosit din plin unele caracteristici ale folclorului norvegian în temele sale. Pentru că întâmpina greutăţi în prezentarea dramei în străinătate, Grieg a selecţionat 8 din cele 23 de scene muzicale şi le-a publicat în două suite, din care vom asculta doar prima. Ea se compune din Imagini de dimineaţă, Moartea Aasei, Dansul Anitrei şi În palatul regelui munţilor. Muzica lui Grieg a avut întotdeauna mare succes la publicul din întreaga lume şi aceasta datorită unui romantism bazat pe latura substratului folcloric norvegian, pe un optimism viguros, şi claritate — ca expresie a sincerităţii şi spontaneităţii sale.
  • Alexander Grigori Arutiunian, sau în unele documente Arutunian, compozitor de origine armeană, s-a născut la 23 septembrie 1920. Celebritatea i-a adus-o concertul pentru trompetă pe care-l vom asculta. A studiat pianul şi compoziţia devenind mai apoi profesor la Conservatorul din Erevan. În 1949 a primit Premiul Stalin şi în 1970 titlul de Artist al Poporului. A compus concertul în 1950 constituindu-l într-o singură parte, cu 7 episoade de caractere diferite. Ca şi celelalte lucrări ale lui Arutiunian, conţine ritmuri incitante şi melodii pline de suflet, caracteristice foclorului armean, dar totuşi originale ale autorului. Pentru strălucirea concertului şi pentru problemele pe care le pune este deseori ales de a fi interpretat în audiţiile pentru postul de trompetă în diferite orchestre. Arutiunian s-a stins din viaţă la 28 martie 2012.
  • Valoare a culturii universale, Simfonia a VI-a, este o strălucită sinteză a mijloacelor de expresie cucerite de Ceaikovski în întreaga sa viaţă de compozitor. De altfel, simfonia poate fi considerată un testament. Ea are un program interior, nefiind dezvăluit nimănui, deşi în iarna anilor 1892-1893, când a început să o schiţeze, scria nepotului său Vladimir Davîdov că are un program pe care doreşte să-l facă viu prin muzică. Mai apoi, după compunerea lucrării, se eschiva spunând că îi este imposibil să traducă în cuvinte sentimentele descrise în muzică. Succesul enorm al simfoniei se datorează nu numai măiestriei de compozitor, dar şi bănuitei subiectivităţi cu care a fost compusă, sincerităţii ei. Între sutele de păreri ale muzicologilor se distinge un numitor comun — simfonia este expresia vieţii extraordinar de complexe a lui Ceaikovski. Poate de aceea el a iubit-o cel mai mult. A dirijat-o în premieră la 16 octombrie 1893 la Petersburg. Nouă zile mai apoi a încetat din viaţă. S-au organizat funerarii naţionale la care au participat aproape 8000 de oameni. (Avancronică de Mircea Tătaru)

Detalii

Dată:
mai 27, 2022
Oră:
19:00 - 20:30

Organizator

Filarmonica Banatul Timișoara
Telefon:
+40256492521
Email:
office@filarmonicabanatul.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Filarmonica Banatul Timișoara
Filarmonica Banatul Adresă
Timișoara, Timiș 300022 Romania
+ Hartă Google
Telefon:
+40256492521
Vezi site-ul web Loc de desfășurare