Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Concert simfonic | Dirijor: DAVID CRESCENZI, solist: DORU ROMAN

aprilie 28, 2023 @ 19:00 - 21:00

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, dirijată de DAVID CRESCENZI va susține vineri, 28 aprilie, de la ora 19:00, în Sala Capitol, un concert simfonic al cărui solist va fi percuționistul DORU ROMAN.
Îi dedicăm acest concert maestrului Sabin Păutza, în anul în care marele compozitor a împlinit 80 de ani.
În program:
L. BERNSTEIN – Uvertura la opera Candide (p.a.)
S. PĂUTZA – Concertul pentru percuție și orchestră
L. BERNSTEIN – Dansurile simfonice din West Side Story
În continuare, avancronica semnată de maestrul Mircea Tătaru:
„Muzică nord-americană pe scena Sălii Capitol în seara de 28 aprilie. Maestrul David Crescenzi va dirija — Uvertura Candide şi Dansurile simfonice din West Side Story de Leonard Bernstein şi, între ele, Concertul pentru percuţie şi orchestră de Sabin Păutza. Este un omagiu adus compozitorului român care anul acesta a împlinit 80 de ani.Candide este o operetă compusă de Bernstein între 1955-1956. Ea se bazează pe o nuvelă cu acelaşi nume a lui François-Marie Arouet de Voltaire. La premieră nu a avut succes. Mai apoi, şi-a câştigat un bun renume, după ce compozitorul a revizuit lucrarea, adăugând episoade mai creative. Voltaire ridiculizează religia, teologia, guvernele, armatele şi toate filosofiile. Necazurile şi aventurile lui Candide, din operetă, sunt aproape la fel de variate şi jalnice ca cele ale eroului optimist al lui Voltaire. Uvertura oferă o privire despre muzica din operetă. Ea încorporează fragmente din melodiile The best of all possible Worlds, Battle Music, Oh, Happy We şi Glitter Be gay. Dar mai există şi melodii compuse doar pentru uvertură, reuşind să alcătuiască o deschidere spectaculoasă pentru ceea ce urmează. Uvertura a fost foarte bine primită în întreaga lume. La New York, în onoarea fostului lor director muzical, în mod tradiţional, ea se execută fără dirijor!

O scurtă prezentare a compozitorului Sabin Păutza, al cărui concert pentru percuţie şi orchestră (Schlagzeug Konzert) îl vom asculta în interpretarea percuţionistului Doru Roman. Păutza s-a născut în anul 1943, la Cîlnic, lângă Reşiţa. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde s-a specializat în dirijat şi compoziție, perfecţionându-se mai apoi, la „Accademia Musicale Chigiana” din Siena (Italia). S-a stabilit 1984 în Statele Unite, unde, pe lângă activitatea de profesor şi compozitor, a dirijat mai multe orchestre. Pentru activitatea sa în domeniul compoziţiei a fost distins cu mai multe premii, printre care amintim Premiul „George Enescu” al Academiei, Premiul Uniunii Compozitorilor, Premiul de compoziţie al Concursului Internaţional din Salt Lake City, Utah, Marele Premiu „Doctor Martin Luther King”. Este cetăţean de onoare al oraşului Reşiţa, şi al oraşului Plainfield din New Jersey.

West side story, în traducere Poveste din cartierul de vest, este o adaptare muzicală deosebit de reuşită a eternei poveşti de dragoste a lui Romeo şi Julieta. Celebra tragedie a lui Shakespeare se mută într-un cartier mărginaş din New York. Asistăm la lupta teribilă dintre două bande rivale, americani şi portoricani care-şi dispută supremaţia în cartier. Se înfiripă o dragoste interzisă între liderul celor de la The Jets, Tony, şi frumoasa Maria, portoricana de la The Sharks. După tensiuni şi lupte, Maria îl găseşte mort pe iubitul ei şi decide să se sinucidă, precum în vechea poveste. Dar, americanii sunt puţin mai optimişti, totul se termină cu o împăcare generată de protestul energic al Mariei împotriva duşmăniilor şi luptelor. Premiera acestui Music-hall a avut loc la Washington DC, în august 1957, şi, timp de doi ani, a ţinut afişul, 772 de spectacole, după care a fost efectuat un turneu naţional. În 1960, Bernstein a extras o suită orchestrală de dansuri simfonice care urmează episoadele principale ale dramei.

După cum vom observa în seara de vineri, de pe scena Sălii Capitol, suita este o minune de diversitate melodică şi stilistică. Cine a văzut filmul turnat în 1961, va savura din nou muzica acestui mare succes: West side story.”

Detalii

Dată:
aprilie 28, 2023
Oră:
19:00 - 21:00
Cumpără Bilet »

Organizator

Filarmonica Banatul Timișoara
Telefon:
+40256492521
Email:
office@filarmonicabanatul.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Hartă Google