Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Concert simfonic | Dirijor: FAYÇAL KAROUI, solist: DANIEL CIOBANU – pian

mai 19, 2023 @ 19:00 - 21:00

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, dirijată de FAYÇAL KAROUI susține vineri, 19 mai 2023, de la ora 19:00, un concert simfonic ce îl are ca solișt pe renumitul pianist DANIEL CIOBANU.

În program:

C. DEBUSSY / A. CAPLET – Clar de lună

M. RAVEL – Concertul pentru pian și orchestră în sol major

C. FRANCK – Simfonia în re minor

În continuare, avancronica de concert, semnată de maestrul Mircea Tătaru

„O seară cu muzică franceză ne propune maestrul Fayçal Karoui, dirijorul concertulu. Vom asculta — Clar de lună de Claude Debussy/ A. Caplet, Concertul pentru pian şi orchestră în sol major de Maurice Ravel şi Simfonia în re minor de César Franck.

Muzicologii spun că Debussy ar fi rămas un mare compozitor, chiar dacă ar fi scris numai muzică pentru pian. Ei au fost dornici să pătrundă secretele stilului lui Debussy, farmecului său, descoperind o muzică aparte în care fiecare nouă pagină, care este mereu alta. Clar de lună este una dintre cele patru părţi care compun Suita bergamască pentru pian, o lucrare din perioada de formare a compozitorului. Era student în 1890 când a compus suita, pe care a revizuit-o în 1905. Cele patru părţi ale suitei sunt Prélude, Menuet, Clair de lune şi Passepied.

Întâlnită des pe scenele de concert, piesa pe care o vom asculta este cea mai îndrăgită de către public. André Caplet a orchestrat-o în 1927.

Concertul în sol major pentru pian şi orchestră a fost compus de Ravel între anii 1929 şi 1931. Vom observa structura clasică a acestui concert, dar şi vitalitatea sa excepţională, exprimarea plină de curaj şi virtuozitate. Nicio urmă de presentiment în legătură cu tulburările serioase ale sănătăţii sale, de care era conştient. Mai mult, a introdus în mod substanţial în concert armonii şi formule de jazz, influenţe ale vizitelor în Statele Unite. Premiera a fost în 14 ianuarie 1932, la Paris, cu celebra Marguerite Long ca solistă. Premiera americană s-a petrecut la Boston în aprilie, acelaşi an. Noi vom asculta concertul în interpretarea pianistului Daniel Ciobanu.

Compozitorul belgian César Franck a compus puţine lucrări, doar către sfârşitul vieţii, toate intrând în patrimoniul culturii universale ca foarte valoroase. Încurajat de succesul obţinut cu Variaţiunile pentru pian şi orchestră în 1885, el lucrează aproape doi ani la o simfonie în re minor, unde foloseşte cu succes structura ciclică întâlnită în lucrările lui Berlioz şi Saint-Saëns. Toate cele trei părţi sunt străbătute, în diferite moduri, de motivele ce apar la început, realizând o unitate în suflul romantic al simfoniei. Premiera a fost la Conservatorul din  Paris, în februarie 1889, cu un an înainte de moartea compozitorului. Cu toate că era născut în Belgia, se considera francez, trăind toată viaţa în Franţa.

La fel ca şi Hector Berlioz, Franck a avut soarta de a fi preţuit mai târziu, pentru că, la vremea ei, simfonia sa a trecut neobservată. Mai apoi, a făcut ocolul lumii ca o creaţie reprezentativă a romantismului francez. Franck a dăruit romantismului târziu o lucrare simfonică de referinţă, o lucrare monumentală, impunătoare. Prin talentul lui deosebit de armonist şi contrapunctist, prin valenţele conceptului discursului său ciclic, el a realizat legături şi drumuri pentru viitor. Această construcţie solidă este o „[…] necontenită ascensiune spre bucuria pură şi spre lumina înviorătoare”, aşa cum s-a exprimat Vincent D`Indy în cartea sa despre César Franck.

Este de aplaudat iniţiativa unei seri de muzică franceză, pentru că această muzică are particularităţi speciale, pe care orchestra noastră le va dezvălui cu multă măiestrie.”

Details

Date:
mai 19, 2023
Time:
19:00 - 21:00
Website:
Cumpără Bilet »

Organizer

Filarmonica Banatul Timișoara
Phone
+40256492521
Email
office@filarmonicabanatul.ro
View Organizer Website

Venue

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Google Map