Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Concert simfonic | Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA, soliști: RAFAEL AGUIRRE – chitară, JUAN PÉREZ FLORISTÁN – pian

noiembrie 10, 2023 @ 19:00 - 21:00

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul  Timișoara, condusă de maestrul GABRIEL BEBEȘELEA, vă invită la un concert al cărui program conține lucrări de inspirație spaniolă. Soliști vor fi chitaristul RAFAEL AGUIRRE și pianistul JUAN PÉREZ FLORISTÁN.

Evenimentul are loc vineri, 10 noiembrie 2023, de la ora 19:00, la Sala Capitol.

În program:

M. de FALLA – Nopți în grădinile Spaniei

J. RODRIGO – Concierto de Aranjuez

I. ALBENIZ – Rapsodia spaniolă 1897-1911 (orchestrată de G. ENESCU)

M. RAVEL – Rapsodia spaniolă

În continuare, avancronica de concert semnată de maestrul Mircea Tătaru:

„Din nou Sala Capitol va fi învăluită vineri seara de melodiile şi armoniile muzicii din Peninsula Iberică. Dirijorul concertului, maestrul Gabriel Bebeşelea, ne propune un program format din Nopţi în grădinile Spaniei de Manuel de Falla, Concerto de Aranjuez pentru chitară şi orchestră de Joaquín Rodrigo, Rapsodia spaniolă de Isaac Albeniz şi Rapsodia spaniolă de Maurice Ravel.

Cine a văzut celebrele curţi-grădini din Cordoba (Spania), ziua, cu fascinaţia culorilor, a miresmelor plantelor şi florilor şi seara până spre dimineaţă, cu concertele flamenco sau mici orchestre folclorice, înţelege mult mai bine ce l-a inspirat pe De Falla când a compus această lucrare. Aceste impresii simfonice cu solo de pian au fost prezentate într-o singură lucrare în aprilie 1916, la Teatrul Real din Madrid, partea solistică fiind susţinută de pianistul José Cubiles. La Timişoara, solist va fi pianistul Juan Pérez Floristán.

Rodrigo, aproape orb de la vârsta de 3 ani, a studiat pianul, dar nu a cântat niciodată la chitară. Și, cu toate acestea, a compus două dintre cele mai cunoscute lucrări concertante pentru chitară. Fantezia pentru un gentleman a fost compusă la cererea marelui chitarist Andrés Segovia. Bineînţeles, gentlemanul din titlu este o referinţă la Segovia. Prima audiţie, cu Segovia ca protagonist, s-a petrecut la San Francisco, în martie 1958. Cea mai faimoasă lucrare a lui Rodrigo este, însă, Concierto de Aranjuez. A fost compusă în 1939. Ea este, după muzicologi, adevăratul sunet al naturii, mai ales că a fost inspirată de grădinile Palatului Regal din Aranjuez. Interpret va fi chitaristul Rafael Aguirre.

Foarte interesant şi instructiv de a asculta două rapsodii spaniole scrise de doi compozitori de anverguri diferite, care tratează dansurile şi melodiile din Insula Iberică în mod personal. Prima, orchestrată de genialul nostru compozitor, George Enescu, şi a doua sub orchestraţia măiastră a marelui compozitor impresionist francez. În 1887, Albéniz a compus la Madrid o lucrare pentru pian şi orchestră numită Rapsodia spaniolă. În acelaşi timp, a compus şi Concertul fantastic, majoritatea lucrărilor sale fiind scrise pentru pian. Acest virtuoz al pianului a cărui viaţă o voi prezenta cu altă ocazie, era total dezarmat când trebuia să orchestreze o lucrare. De aceea, atunci când era cazul unei orchestrări apela la prieteni, care făceau asta pentru el. Este vorba de Cristóbal Halffter sau Tomás Bréton. După un început într-o tipică atmosferă spaniolă se perindă diverse dansuri pline de savoare. Un tradiţional flamenco — Petenera apoi Jota, Malagueña şi Estudiantina, un vals rapid care încheie lucrarea. După moartea sa, George Enescu a orchestrat Rapsodia spaniolă, variantă pe care o vom asculta vineri seara.

În 1895, Ravel a compus Habanera pentru două piane, care nu a fost publicată ca piesă de sine stătătoare. Abia după 12 ani i-a adăugat trei părţi însoţitoare. În octombrie, acelaşi an, a terminat suita, şi în luna februarie a anului următor a orchestrat-o. Nu este prima dată când Ravel compune preluînd moştenirea bogatului folclor spaniol. Amintim Ora spaniolă sau Vocalize-studiu în formă de habaneră. Timp de aproximativ 15 minute, vom asculta cele patru părţi constitutive — Prélude à la nuit, Malagueña, Habanera şi Feria. Ascultând Rapsodia, unul dintre muzicienii cu mare autoritate privind muzica spaniolă, Manuel de Falla, spunea că este „surprinzătoare prin caracterul său spaniol, obţinut prin utilizarea liberă a ritmurilor şi melodiilor modale şi a figurilor ornamentale ale muzicii noastre populare”. Rapsodia spaniolă rămâne una dintre marile lucrări pentru orchestră compuse de Ravel.”

Details

Date:
noiembrie 10, 2023
Time:
19:00 - 21:00
Website:
Cumpără Bilet »

Organizer

Filarmonica Banatul Timișoara
Phone
+40256492521
Email
office@filarmonicabanatul.ro
View Organizer Website

Venue

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Google Map