Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara o va avea ca invitată la pupitrul dirijoral pentru concertul de vineri, 17 noiembrie 2023 pe tânăra dirijoare lituaniană IZABELÉ JANKAUSKAITÉ, câștigătoare, în 2022, a Premiului Neeme Järvi al renumitei Academii de Dirijat Gstaad.
Soliști: MEIKE HARTMANN – soprană
DORU ROMAN – percuție
Evenimentul are loc de la ora 19:00, la Sala Capitol.
În program:
D. DEDIU – Glastonperlenspiel, concert pentru percuție și orchestră
G. MAHLER – Simfonia nr. 4, în sol major
În continuare, avancronica de concert semnată de maestrul Mircea Tătaru:
„Concertul Filarmonicii „Banatul” de vineri, 17 noiembrie, conține două lucrări: „Glastonperlenspiel” pentru percuţie şi orchestră de Dan Dediu şi Simfonia a IV-a în sol major de Gustav Mahler.
Percuţionistul Doru Roman va fi protagonistul lucrării compozitorului Dan Dediu, „Glastonperlenspiel” (Joc de mărgele de sticlă) pentru percuţie şi orchestră.
Foarte apreciat, atât în ţară, cât şi în străinătate, Dan Dediu a compus peste 130 de lucrări muzicale foarte bine primite de către public. De asemenea, premiile naţionale şi internaţionale primite din partea unor comisii de specialitate confirmă nivelul ridicat al compozitorului român. Într-un interviu spunea „[…]eu am o meteahnă: dacă nu compun, nu pot să fac nimic. Sunt dependent de compoziție, cum sunt alții de mersul la sala de fitness. Așa că mă țin de compus, chiar dacă am multe alte lucruri de făcut”.
La fel ca alţi mari compozitori, şi Mahler a fost mereu torturat de probleme şi îndoieli, a suferit din cauza nedreptăţilor şi a şicanelor îndreptate spre el dinspre unele medii artistice. Cele mai multe dintre problemele cu care s-a confruntat sunt reflectate în simfoniile sale, mai puţin în Simfonia a IV-a, o lucrare aflată sub un cer fără nori. Această oază de fericire are echivalent în istoria muzicii. Bunăoară, Simfonia clasică a lui Prokofiev sau Simfonia a IX-a a lui Şostakovici. Este o tipologie a simfoniei lirice, de seninătate clasică, cu o mică inserţie de experiment baroc. Particularitatea ei provine din tonurile deschise, planurile clare şi transparente, mănunchiurile de jocuri tandre, spiritualizate. O noutate absolută este introducerea în scherzo a unei viori solo acordată cu un ton mai sus. Primul violonist al orchestrei trebuie, astfel, să cânte alternativ solo-uri pe două viori cu acordaj diferit. Rolul viorii cu acordaj special este de a da acestei părţi o atmosferă de umor sarcastic. Este o voioşie stranie, o ţesătură sticloasă formată dintr-un păienjeniş de linii în permanentă prefacere. Altă noutate este o voce de soprană în partea a IV-a, care intonează un duios cântec, viziunea unei naive copile despre paradis. Este vorba de „Das himmlische leben”, compus de Mahler în 1892. Se vede în acest experiment foarte reuşit că autorul de lieduri l-a influenţat în bine pe simfonist.
Solistă va fi soprana Meike Hartmann. Concertul va fi condus de maestra Izabelé Jankauskaité.”