Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Concert simfonic | Dirijor: JAN WILLEM DE VRIEND, solist: SEBASTIAN BOHREN – vioară

decembrie 8, 2023 @ 19:00 - 21:00

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara îl va avea la pupitrul dirijoral pentru concertul de vineri, 8 decembrie 2023, pe maestrul JAN WILLEM DE VRIEND.

În deschidere, vom audia Simfonia nr. 104 în re major – Londra de J. HAYDN. Apoi, solistul SEBASTIAN BOHREN (vioară) va interpreta Concertul pentru violoncel și orchestră în la minor, op. 129 (aranjament pentru vioară și orchestră) de R. SCHUMANN. Încheiem seara cu Simfonia nr. 3 în la minor, op. 56 – Scoțiana     de F. MENDELSSOHN.

Evenimentul are loc la Sala Capitol, de la ora 19:00.

În continuare, avancronica de concert semnată de maestrul Mircea Tătatru:

„Maestrul Jan Willem de Vriend, dirijorul concertului din 8 decembrie ne propune următorul program: Simfonia nr. 104 în re major de Joseph Haydn, Concertul pentru violoncel şi orchestră în la minor, op. 129 (varianta pentru vioară) de Robert Schumann şi Simfonia nr. 3 în la minor, op. 56 de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Cele două perioade cât a stat la Londra i-au prilejuit lui Haydn compunerea a 12 simfonii, acestea primind numele de londonezele. Publicul din Anglia l-a adulat, a fost în atenţia societăţilor celor mai alese, i s-au adus mereu omagii publice şi a fost remunerat cu generozitate. În aceste circumstanţe, se înţelege că aceste ultime simfonii ale creaţiei sale sunt modele de arhitectură muzicală, de fantezie inepuizabilă şi de mare expresivitate melodică. Ultima simfonie, pe care o vom asculta în debutul concertului simfonic, a avut premiera la Teatrul Regelui din Londra, în 4 mai 1795, sub conducerea lui Haydn. A fost un succes imens. Haydn era mulţumit şi datorită onorariului. Scria în jurnalul său — „am primit 4.000 de guldeni pentru seara aceasta, lucru posibil doar în Anglia”. După întoarcerea la Viena nu a mai scris nicio simfonie, doar mise pentru serviciul religios. Impresionat de imnul naţional englezesc, el a decis ca şi Austria să aibă ceva echivalent, astfel încât pe textul poetului Leopold Haschka a compus imnul naţional pentru Austria, cu aceeaşi denumire ca cel englezesc, doar că în loc de King era scris Franz den Kaiser. Găsim mai apoi că în acelaşi an a folosit tema în Cvartetul său nr. 3 op. 76. Datorită acestei utilizări, lucrarea de muzică de cameră a fost supraintitulată — Cvartetul Imperial.

Concertul pentru violoncel a fost terminat în 1850, la puţin timp după ce Schumann a fost numit director artistic la Düsseldorf. Este o lucrare îndrăzneaţă, una dintre cele mai valoroase ale genului concertant pentru violoncel. Datorită faptului că Schumann detesta aplauzele dintre părţi, un obicei care se mai practica pe atunci, el a construit concertul fără opriri între cele trei mişcări constitutive. Bună alegere a făcut violonistul Sebastian Bohren care a decis să interpreteze o transcriere pentru vioară a acestei valoroase creaţii, concertul compus de Schumann pentru vioară nefiind prea bine primit de public. Să sperăm că varianta pentru vioară se va ridica la nivelul concertului pentru violoncel.

Înainte de a prezenta Simfonia a III-a, „Scoţiana” cum a fost denumită, trebuie să spunem că muzica lui Mendelssohn a influenţat foarte mult cultura muzicală din Anglia şi a dominat şcoala britanică. Încă de la prima vizită în Anglia, compozitorul a îndrăgit această ţară şi sentimentele au fost reciproce, după cum se vede din cronicile vremii. Englezii îl considerau cetăţean britanic. Sir George Grove, mare personalitate muzicală şi literară, care a editat propriul Dicţionar al muzicii şi muzicienilor, spunea că Mendelssohn, prin influenţa sa asupra peisajului cultural britanic, era pe jumătate englez.

Cronologic, simfonia „Scoţiana” ar trebui să fie a IV-a şi nu a III-a,  fiind finalizată mai târziu decât „Italiana”. Motivul inversării provine de la faptul că schiţele sale au fost alcătuite mulţi ani înainte, cu ocazia unei călătorii în Scoţia. Mendelssohn finalizează simfonia în 1842 şi o dedică Reginei Victoria a Angliei, de unde i se mai spune şi simfonia „Victoria”. Este o lucrare simfonică originală, unde compozitorul foloseşte cu mult talent pricipiul revenirii ciclice, tema de început putând fi reauzită în transfigurări pe tot parcursul muzical. Toate mişcările se determină şi se condiţionează una pe alta, contribuind la efectul de tot unitar, cu atât mai mult cu cât compozitorul nu a prevăzut pauze între părţi, la fel ca în celebrul său concert pentru vioară. Romantismul muzicii sale este de departe cel mai reţinut în comparaţie cu al celorlalţi mari compozitori care au activat în deceniul al treilea şi al patrulea al secolului al XIX-lea. Totuşi, această monumentală structură sonoră se integrează perfect în lucrările de referinţă ce consolidează drumul spre marea simfonie romantică.”

Details

Date:
decembrie 8, 2023
Time:
19:00 - 21:00
Website:
Cumpără Bilet »

Organizer

Filarmonica Banatul Timișoara
Phone
+40256492521
Email
office@filarmonicabanatul.ro
View Organizer Website

Venue

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Google Map