Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Concert simfonic – MOZART & HAYDN

octombrie 21, 2022 @ 19:00 - 20:30

Maestrul 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝𝐫𝐢𝐜𝐡 𝐏𝐟𝐞𝐢𝐟𝐟𝐞𝐫 din Austria se va afla, vineri, 21 octombrie 2022, de la ora 19:00, la pupitrul dirijoral al Sălii Capitol, pentru concertul susținut de 𝑶𝒓𝒄𝒉𝒆𝒔𝒕𝒓𝒂 𝒔𝒊𝒎𝒇𝒐𝒏𝒊𝒄𝒂̆ 𝒂 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 și cei doi pianiști soliști 𝐃𝐫𝐚𝐠𝐨𝐬̦ 𝐌𝐢𝐡𝐚̆𝐢𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮 și 𝐌𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥𝐚 𝐈𝐚𝐧𝐚-𝐌𝐢𝐡𝐚̆𝐢𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮.
𝕀̂𝕟 𝕡𝕣𝕠𝕘𝕣𝕒𝕞:
𝐉. 𝐇𝐀𝐘𝐃𝐍 – Uvertura la opera 𝐼𝑛𝑠𝑢𝑙𝑎 𝑝𝑎̆𝑟𝑎̆𝑠𝑖𝑡𝑎̆, Hob 28/9
𝐖. 𝐀. 𝐌𝐎𝐙𝐀𝐑𝐓 – 𝐶𝑜𝑛𝑐𝑒𝑟𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑟. 10 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑑𝑜𝑢𝑎̆ 𝑝𝑖𝑎𝑛𝑒 𝑠̦𝑖 𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑖 𝑏𝑒𝑚𝑜𝑙 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟, 𝐾. 365/316𝑎
𝐉. 𝐇𝐀𝐘𝐃𝐍 – 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑎 𝑛𝑟. 104 în re major, Hob. 1/104.
În continuare, în modul elegant și documentat în care obișnuiește să scrie, maestrul Mircea Tătaru ne face o descriere pe larg a ceea ce urmează să ascultăm vineri seara.
„Un concert eminamente clasic, prin programul ales de maestrul Friedrich Pfeiffer, dirijorul aflat pentru această seară muzicală la conducerea orchestrei simfonice.Vineri, 21 octombrie, vom putea asculta: Uvertura la OperaL`isola disabitata” de Joseph Haydn, Concertul nr.10 pentru două piane şi orchestră în mi bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart şi tot de Haydn, Simfonia nr.104, în re major.

În timpul cât a fost muzicianul de curte al Prinţului Nicolaus Esterházy, Haydn a compus 14 opere, în nouă folosind limba italiană şi în cinci, limba germană. Aceasta pentru că Prinţul adora spectacolele de operă, rugându-l să compună măcar una pe an. Se pare că preferata compozitorului a fost a zecea operă — „L`isola disabitata”, în traducere, „Insula dezlocuită”, a cărei uvertură o vom asculta. Opera a fost compusă în 1789, iar premiera a fost la 6 decembrie, acelaşi an. Uvertura se structurează ca o simfonie în miniatură, cu mai multe teme. Orchestraţia este reuşită, plină de culori. Dacă opera este foarte rar prezentă pe scene, uvertura a intrat în repertoriul orchestrelor simfonice.

Dublul concert al lui Mozart a fost scris înainte de a părăsi Salzburgul pentru Viena, în 1779. Era destul de fericit că scapă de sub controlul strict al tatălui său care-i îngrădea independenţa la cei 23 de ani. Dorea să scrie un concert pe care să-l cânte împreună cu sora lui mai mare, Maria Anna, pe care o porecliseră în familie „Nannerl”. De aceea lucrarea străluceşte de optimism şi vervă. La un concert dublu, problemele diferă faţă de concertul pentru un singur instrument. Confruntarea are loc, în principal între cei doi protagonişti. Mozart s-a străduit ca părţile lirice sau pasajele dificile să le împartă în mod egal între cei doi solişti. Bunăoară, în partea a doua, orchestra are un rol minimal, de acompaniament delicat al celor doi solişti, pentru a-i pune mai mult în evidenţă. Era profund angajat în această compoziţie, dovadă cadenţele originale şi descoperirea unor schiţe orchestrale foarte inspirate. Cei doi solişti vor fi Dragoş Mihăilescu şi Manuela Iana-Mihăilescu.

Cele două perioade cât a stat la Londra i-au prilejuit lui Haydn compunerea a 12 simfonii, acestea primind numele de londonezele. Publicul din Anglia l-a adulat, a fost în atenţia societăţilor celor mai alese, i s-au adus mereu omagii publice şi a fost remunerat cu generozitate. În aceste circumstanţe se înţelege că aceste ultime simfonii ale creaţiei sale sunt modele de arhitectură muzicală, de fantezie inepuizabilă şi de mare expresivitate melodică. Ultima simfonie, pe care o vom asculta la finalul concertului simfonic, a avut premiera în Teatrul Regelui din Londra, la 4 mai 1795, sub conducerea lui Haydn. A fost un succes imens. Haydn era mulţumit şi datorită onorariului. Scria în jurnalul său — „am primit 4000 de guldeni pentru seara aceasta, lucru posibil doar în Anglia”. După întoarcerea la Viena nu a mai scris nicio simfonie, doar mise pentru serviciul religios. În 1802 s-a retras din funcţiile sale oficiale, trăind liniştit la Viena, fiind una dintre persoanele celebre ale ţării. La moartea lui s-a cântat Requiemul de Mozart.”

MIRCEA TĂTATU

Detalii

Dată:
octombrie 21, 2022
Oră:
19:00 - 20:30
Cumpără Bilet »

Loc de desfășurare

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Hartă Google