Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

CONCERT SIMFONIC – Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara | Dirijor: SANDER TEEPEN, solist: DANIEL CIOBANU – pian

octombrie 20, 2023 @ 19:00 - 21:00

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara vă invită la concert, vineri, 20 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Capitol. Maestrul SANDER TEEPEN ne propune spre audiție, în deschiderea concertului, lucrarea Caprice bohémien de S. RAHMANINOV. Apoi, orchestra și pianistul DANIEL CIOBANU – solist în rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în stagiunea 2023-2024, vor intrepreta Rapsodia pe o temă de Paganini, op. 43 de S. RAHMANINOV. În încheiere, vom asculta Simfonia nr. 5 în fa major, op. 76 de A. DVOŘÁK.

În continuare, avancronica de concert semnată de maestrul Mircea Tătatru:

„Concertul simfonic din 20 octombrie va fi condus de la pupitrul dirijoral de maestrul Sander Teepen. În program Caprice bohémien de Serghei Rahmaninov, Rapsodia pe o temă de Paganini  pentru pian şi orchestră op.43 de Rahmaninov şi Simfonia a V-a în fa major op. 76 de Antonin Dvořák.

Rahmaninov a început să lucreze la Capriciul Boemian imediat după ce a terminat opera Aleko. Piesa conţine mai multe referinţe la operă, care era centrată în jurul temelor gypsy, adică după folclorul romani. Găsim rădăcini din spiritul care conduce dansul bărbaţilor din operă şi din întreaga aură care străbate Aleko. Este tânărul Rahmaninov, care la 21 de ani dă naştere la o piesă orchestrată într-un stil emoţionant evocând un profund sentiment de dor.

Mulţi compozitori au profitat de posibilităţile extraordinare oferite de Capriciul 24 pentru vioară solo de Paganini, dar nimeni, după părerea noastră, nu a egalat performanţa lui Serghei Rahmaninov. Este vorba în special de Franz Liszt şi Johannes Brahms. Erau din nou acasă la vila lor din Elveţia, „Senar” a lui Serghei şi Natalia Rahmaninov. Atunci, în iulie 1934, s-a născut Rapsodia pe o temă de Paganini, după o muncă de şase săptămâni. Compozitorul a urmat un drum propriu prelucrând tema sub forma unui mare ciclu de variaţiuni. Lucrarea este prevăzută a se cânta fără pauză, deşi structura variaţiunilor se aliniază unui concert cu trei mişcări distincte. De remarcat şi faptul că debutează cu o variaţiune, tema apărând după aceea. Premiera a avut loc la 7 noiembrie, solist fiind compozitorul, acompaniat de Orchestra Philadelphia din Baltimore, Mariland, America. Vineri, pe scena Filarmonicii „Banatul”, partea solistică va fi asigurată de pianistul Daniel Ciobanu.

După patru zile de la terminarea Cvartetului cu pian în re major, Dvořák începe lucrul la Simfonia a V-a. După şase săptămâni, iunie-iulie 1875, o finalizează dându-i număr de opus 24. Fiind publicată abia în 1888, editorul Simrock i-a dat numărul de opus 76. Punct culminant în producţia orchestrală timpurie a fondatorului şcolii simfonice din Boemia, simfonia pe care o vom asculta în încheierea programului de vineri, prezintă deja trăsăturile tipice ale stilului său individual, matur şi urmăreşte proiecţia marilor capodopere de mai târziu. Deşi simfonia nu are un titlu programatic oficial, criticii şi muzicologii au denumit-o Pastorala lui Dvořák. Aceasta pentru sugestia din tema de deschidere asemănătoare unei melodii pastorale ce imită cimpoiul, şi pentru tema de final a cornului de vânătoare. În partea a doua, violoncelul ne aduce intonaţiile cântecelor slavone. A treia se remarcă printr-un ritm de dans robust, vital, iar finalul este dramatic şi contrastant, fiind un fel del concluzie generală. Reapare tema de la început şi totul se încheie cu o atmosferă de jubileu. Premiera a avut loc la Praga la 25 martie 1879.”

Detalii

Dată:
octombrie 20, 2023
Oră:
19:00 - 21:00
Site web:
Cumpără Bilet »

Organizator

Filarmonica Banatul Timișoara
Telefon
+40256492521
Email
office@filarmonicabanatul.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Hartă Google