Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Concert simfonic | Solist: TIBOR REMAN (Germania) – clarinet

ianuarie 20, 2023 @ 19:00 - 20:30

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, condusă de maestrul RADU POPA, are un invitat special vineri seara. Considerat ca fiind, poate, cel mai bun clarinetist român, stabilit acum în Germania, TIBOR REMAN va urca pe scena Sălii Capitol, de la ora 19:00.

În program:

C. M. VON WEBER – Invitație la vals

C. M. VON WEBER – Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1 în fa minor, op. 73

A. DVOŘÁK – Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95, B. 178 – Din lumea nouă

În continuare, avancronica de concert semnată de maestrul Mircea Tătaru:

„Un program romantic, vineri 20 ianuarie. Sub bagheta dirijorală a maestrului Radu Popa vom asculta Invitaţie la vals de Carl Maria von Weber, Concertul pentru clarinet şi orchestră nr.1 în fa minor, op. 73 tot de Weber şi Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă de Antonin Dvoŕák.

Carl Maria von Weber, pianist, dirijor şi compozitor, s-a afirmat în domeniul teatrului muzical ca cel mai important compozitor de opere, fiind denumit creatorul operei romantice germane. Prima lui operă compusă pe când locuia la München se numea Forţa dragostei şi a vinului.  Nu se ştie cum, dar partitura s-a pierdut. La câteva luni de la căsătorie, Carl Maria compune pentru soţia sa, Caroline, o lucrare pentru pian în formă de rondo cu titlul Invitaţie la dans. Ea a circulat mai apoi şi cu titlul de Invitaţie la vals, frumos, dar nu original. John Warrack, critic muzical englez, spunea printre altele că este primul şi cel mai strălucit şi poetic exemplu de vals de concert romantic. Chiar Weber a descris tematica lucrării înfiripată în mintea sa în timp ce compunea. La un bal, un domn este atras de o frumoasă doamnă. Îi adresează invitaţia de a dansa şi ea acceptă. Conversează frumos împreună şi îşi ocupă locul pentru dans. La final îşi mulţumesc înclinându-se, se retrag lăsând amintirea unei experienţe emoţionante. În 1841, Hector Berlioz, mare admirator al lui Weber, este rugat ca pentru reprezentaţia operei Freschütz la Paris, să orchestreze lucrarea şi să o introducă în formă de balet în actul doi. Era o practică destul de frecventă de a se introduce balet în operă. Deşi la început refuză să intervină, mai apoi cedează, dar orchestrează dansul, scrupulos tehnicii originale a lui Weber. Adică nu dorea să afirme propria manieră de compoziţie. Acolo, în actul doi, apare denumirea de Invitaţie la vals. Baletul mai capătă o denumire în 1911. Michel Fokine, cu prenumele adevărat de Mihailovici, mare dansator şi coregraf rus, a folosit orchestraţia lui Berlioz pentru un balet dansat de trupa celebră a lui Diaghilev. Atunci a căpătat numele de Spectrul trandafirului.

Heinrich Joseph Bärmann era considerat, la începutul secolului al XIX-lea, drept Rubini al clarinetului. Rubini era un tenor italian plin de calităţi, în mare vogă la vremea aceea. Devenind foarte buni prieteni, Weber şi Bärmann au colaborat la multe proiecte muzicale. Cele trei lucrări concertante pentru clarinet au fost dedicate lui Bärmann. Întâlnim în concertul nr. 1 un sunet deosebit de inspirat de orchestră, alături de partitura dramatică şi plină de culori şi virtuozitate a clarinetului. A fost finalizat în doar o lună şi se spune că prima parte, cu orchestraţie cu tot, a fost compusă într-o singură zi! Din păcate, a trăit doar 39 de ani, fiind bonav de tuberculoză. Solistul concertului de vineri va fi clarinetistul Tibor Reman.

Pe drept cuvânt, această nestemată a muzicii romantice, care este simfonia Din lumea nouă rezumă şi esenţializează faptul că Dvořák a fost un mare mediator de tradiţii între o epocă ce apune şi alta care apare, redând în acelaşi timp o vădită autonomie stilistică. Simfonia a IX-a încununează toate simfoniile sale anterioare şi se afirmă ca o mare sinteză între substanţa tematică proprie, concepută în gen popular, şi exigenţele ample ale formelor cu dezvoltările lor. Simfonia a fost orchestrată magistral de către Dvořák, structura şi elementele tematice fiind astfel puse în evidenţă în mod strălucit. La 4 ianuarie, 1896, ea a cunoscut un succes extraordinar la Praga, fiind prezentată în concertul inaugural al Filarmonicii Cehe”.

Mircea Tătaru

 

 

 

Details

Date:
ianuarie 20, 2023
Time:
19:00 - 20:30
Website:
Cumpără Bilet »

Organizer

Filarmonica Banatul Timișoara
Phone
+40256492521
Email
office@filarmonicabanatul.ro
View Organizer Website

Venue

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Google Map