Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Concert vocal-simfonic extraordinar | Deschiderea Festivalului Internațional Timișoara Muzicală

mai 5, 2023 @ 19:00 - 21:00

Deschiderea Festivalului Timișoara Muzicală – programată pentru vineri, 5 mai 2023, la ora 19:00, la Sala Capitol – se anunță a fi un eveniment special, prin concertul vocal-simfonic extraordinar cu cantata Carmina Burana de C. ORFF, ocazie cu care vor urca pe podiumul de concert corurile și orchestrele celor două instituții muzicale ale orașului: Filarmonica Banatul Timișoara și Opera Națională Română Timișoara.

Dirijor: RADU POPA

Dirijorul corului: IOSIF TODEA

Soliști: MARIANA BULICANU – soprană

VALENTIN RACOVEANU – tenor

IONUȚ PASCU – bariton

 

În continuare, avancronica de concert semnată de maestrul Mircea Tătaru:

„Data de 5 mai este marcată de deschiderea Festivalului anual al Timişoarei, un eveniment cu atât mai important cu cât anul acesta suntem Capitală Europeană a Culturii. În deschiderea Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală, iubitorii de muzică vor putea asculta „Carmina Burana” de Carl Orff. Este o cantată scenică compusă între anii 1935-1936 şi se bazează pe texte poetice conţinute într-un manuscris din secolul al XIII-lea, descoperit într-o mânăstire benedictină, aproape de localitatea Bad Tölz, în Bavaria. Manuscrisul se numeşte  Codex Latinus Monacensis şi actualmente se găseşte la Biblioteca Naţională din Műnchen. A fost publicat în 1847 de Johann Andreas Schmeller care i-a şi dat numele. Este scris în latină şi o parte în germana veche. Aşa cum se uza la începutul Evului Mediu, textele sunt intercalate de sfaturi morale şi didactice, pentru că o bună parte din texte sunt imnuri bahice, cântece cu conţinut erotic sau parodii blasfemice la ceremonia liturgică. Deşi manuscrisul conţinea şi urme de melodii, Orff a compus o muzică nouă pe aceste texte, muzică influenţată de Renaştere şi începuturile epocii baroce, şi a făcut din ritm, elementul fundamental al lucrării. Trebuie să observăm că Orff oferă o soluţie radicală prin reducerea mijloacelor moderne şi sofisticate, înlocuindu-le cu entităţi melodice şi ritmice rudimentare, pe care le gradează progresiv, producând efecte accesibile, de mare pregnanţă. Lucrarea a fost prezentată pentru prima dată la Opera din Frankfurt, în 8 iunie 1937 şi a avut un succes extraordinar, succes repetat pe toate scenele de concert până azi.

Concertul vocal-simfonic de deschidere se va desfăşura în colaborare cu Opera Naţională Română din Timişoara şi va fi dirijat de maestrul Radu Popa.

Corul „Ion Românu” a fost pregătit de maestrul Iosif Todea. Soliştii vocali sunt: soprana Mariana Bulicanu, tenorul Valentin Racoviceanu şi baritonul Ionuț Pascu.”

Detalii

Dată:
mai 5, 2023
Oră:
19:00 - 21:00
Cumpără Bilet »

Organizator

Filarmonica Banatul Timișoara
Telefon:
+40256492521
Email:
office@filarmonicabanatul.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Hartă Google