
- Acest eveniment a trecut.
Concert vocal-simfonic extraordinar | Deschiderea Festivalului Internațional Timișoara Muzicală
mai 5 @ 19:00 - 21:00

Deschiderea Festivalului Timișoara Muzicală – programată pentru vineri, 5 mai 2023, la ora 19:00, la Sala Capitol – se anunță a fi un eveniment special, prin concertul vocal-simfonic extraordinar cu cantata Carmina Burana de C. ORFF, ocazie cu care vor urca pe podiumul de concert corurile și orchestrele celor două instituții muzicale ale orașului: Filarmonica Banatul Timișoara și Opera Națională Română Timișoara.
Dirijor: RADU POPA
Dirijorul corului: IOSIF TODEA
Soliști: MARIANA BULICANU – soprană
VALENTIN RACOVEANU – tenor
IONUȚ PASCU – bariton
În continuare, avancronica de concert semnată de maestrul Mircea Tătaru:
„Data de 5 mai este marcată de deschiderea Festivalului anual al Timişoarei, un eveniment cu atât mai important cu cât anul acesta suntem Capitală Europeană a Culturii. În deschiderea Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală, iubitorii de muzică vor putea asculta „Carmina Burana” de Carl Orff. Este o cantată scenică compusă între anii 1935-1936 şi se bazează pe texte poetice conţinute într-un manuscris din secolul al XIII-lea, descoperit într-o mânăstire benedictină, aproape de localitatea Bad Tölz, în Bavaria. Manuscrisul se numeşte Codex Latinus Monacensis şi actualmente se găseşte la Biblioteca Naţională din Műnchen. A fost publicat în 1847 de Johann Andreas Schmeller care i-a şi dat numele. Este scris în latină şi o parte în germana veche. Aşa cum se uza la începutul Evului Mediu, textele sunt intercalate de sfaturi morale şi didactice, pentru că o bună parte din texte sunt imnuri bahice, cântece cu conţinut erotic sau parodii blasfemice la ceremonia liturgică. Deşi manuscrisul conţinea şi urme de melodii, Orff a compus o muzică nouă pe aceste texte, muzică influenţată de Renaştere şi începuturile epocii baroce, şi a făcut din ritm, elementul fundamental al lucrării. Trebuie să observăm că Orff oferă o soluţie radicală prin reducerea mijloacelor moderne şi sofisticate, înlocuindu-le cu entităţi melodice şi ritmice rudimentare, pe care le gradează progresiv, producând efecte accesibile, de mare pregnanţă. Lucrarea a fost prezentată pentru prima dată la Opera din Frankfurt, în 8 iunie 1937 şi a avut un succes extraordinar, succes repetat pe toate scenele de concert până azi.
Concertul vocal-simfonic de deschidere se va desfăşura în colaborare cu Opera Naţională Română din Timişoara şi va fi dirijat de maestrul Radu Popa.
Corul „Ion Românu” a fost pregătit de maestrul Iosif Todea. Soliştii vocali sunt: soprana Mariana Bulicanu, tenorul Valentin Racoviceanu şi baritonul Ionuț Pascu.”