IOSIF TODEA

Născut în anul 1963, maestrul Iosif Todea a fost elev al Şcolii de Muzică din Reşiţa, continuându-şi apoi formarea muzicală (1977-1981) la Liceul de Muzică din Arad. Alături de Gavrilă Câmpan, cunoscut dirijor de cor arădean, Iosif Todea a descoperit arta corală. Elev fiind în clasa a XI-a a alcătuit un cor format din colegi de liceu, după un an de activitate obţinând deja Premiul I la Festivalul Naţional Cântarea României.
După terminarea liceului, Iosif Todea a fost angajat la Şcoala de Muzică din oraşul natal, unde a predat şi violoncelul. 

Din anul 1991 şi-a continuat formarea muzicală cu studii de pedagogie muzicală la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, urmând cursuri de ansamblu şi dirijat coral cu prof. Damian Vulpe. Maestrul Todea a înfiinţat alături de colegii din Facultate un cor de cameră, Collegium Musicum, alături de care a susţinut o serie de concerte a cappella în ţară. O altă personalitate care a avut o importantă contribuţie la formarea sa ca dirijor a fost maestrul Diodor Nicoară, iar angajarea sa ca artist liric în Corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul Timişoara, în anul 1992, i-a oferit posibilitatea de a se apropia de arta corală profesionistă. Iosif Todea a devenit dirijor al Corului Ion Românu, în anul 1997, în urma concursului organizat de Filarmonica Banatul Timişoara. 

Alături de acest cor, Iosif Todea desfăşoară o bogată activitate artistică marcată prin numeroase concerte a capella şi vocal-simfonice. Repertoriul corului cuprinde lucrări de referinţă din repertoriul coral universal şi românesc, unele dintre ele fiind prezentate şi în primă audiţie: Stabat Mater de G. Rossini, Simfonia Romeo şi Julieta de H. Berlioz, Das Paradies und die Peri de R. Schumann, Noapte ţărănească de M. Marbé. Între anii 2003-2006 a pregătit corul Facultăţii de Muzică din Timişoara, realizând un volum de piese corale, alături de maestrul Diodor Nicoară, volum editat de Universitatea de Vest. 

A efectuat turnee alături de corul Ion Românu în Norvegia, Belgia, Olanda, Germania. De asemenea, la pupitrul corului Filarmonicii din Arad, a întreprins un turneu în anul 1999 în Spania, Germania şi Franţa, prezentând lucrări precum Carmina burana de C. Orff şi Oratoriul Messias de G. Fr. Händel. Ca urmare a bogatei sale activităţi, Iosif Todea a fost distins cu Premiul Pro Cultura oferit de Consiliul Judeţean Timiş în anul 2007.