JEAN SELIM ABDELMOULA – pian (Elveția)

JEAN-SÉLIM ABDELMOULA se bucură de o viață muzicală bogată și variată, atât ca pianist, cât și în calitate de compozitor. 

În sezonul 2021/22 a susținut concerte în toată Europa, în locuri remarcabile preum Filarmonica din Essen, „Wigmore Hall”, „Perth Concert Hall” (transmis de BBC Radio3), „Bozar” din Bruxelles, „Lugano Musica”; festivalurile de la Heidelberger Frühling, Mecklenburg-Vorpommern și Rheingau. 

A înregistrat integrala muzicii pentru pian solo a lui Janáček pentru „Delphian Records”, o înregistrare ce cuprinde lucrări neînregistrate anterior și care urmează să fie lansată în 2023. 

În calitate de compozitor, noua sa lucrare pentru violoncel și pian a fost prezentată în premieră la Festivalul WEMP în 2022 din Pully (Elveția). A compus și înregistrat coloana sonoră pentru lungmetrajul „Colombine”, regizat de Dominique Othenin-Girard, care va fi proiectat în decursul acestui an. 

În acest sezon, Jean-Sélim Abdelmoula se întoarce la „Musikdorf-Ernen Festival” din Elveția pentru a interpreta un concert de Mozart și va susține concerte la Vancouver, Torino, Londra, Cardiff, Berlin, Budapesta și la noul Forum „Casals” din Kronberg. În prezent lucrează la alte lucrări muzicale ce i-au fost comandate. 

Născut în Elveția, Jean-Sélim Abdelmoula a studiat la HEMU Lausanne cu Christian Favre, la „Guildhall School of Music & Drama” cu Ronan O’Hora, la Conservatorul Regal din Toronto, Academia „Kronberg” cu Sir András Schiff și Ferenc Rados și la „Barenboim-Said Akademie” cu Jörg Widmann. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Richard Goode, Mitsuko Uchida și György Kurtag, printre mulți alții. 

Premiile cu care a fost distins includ Premiul „Guildhall Wigmore”, Premiul Fondului Memorial „Lili Boulanger”„ (Boston) și premii de top la Concursul de pian „Ciurlionis” (Vilnius), Concursul de compoziție „Edvard Grieg”, Audițiile internaționale YCAT și Concursul de interpretare de la Lausanne. 

Jean-Sélim Abdelmoula are o carieră de nivel internațional, atât ca solist, cât și ca interpret de muzică de cameră, susținând concerte în locații precum Barbican, Royal Festival Hall, Wigmore Hall, Koerner Hall (Toronto), Banff Music Centre, 92nd Street Y și Weill Recital Hall (New York), precum și la festivaluri precum cel de la Lucerna, „Prussia Cove IMS” și „Düsseldorf Schumannfest”. 

Lucrările sale sunt interpretate de muzicieni precum Heinz Holliger, Antje Weithaas, Patricia Kopatchinskaja, Sylvia Nopper, Gilles Colliard și Einar Steen- Nokleberg, precum și de ansambluri ca Orchestre de Chambre de Toulouse, Swiss Chamber Soloists, Camerata Bern, Zürcher Kammerorchester, Sine Nomine Quartet și Ensemble Sequence. 

Jean-Sélim Abdelmoula călătorește ori de câte ori este posibil cu un pian electronic cu 88 de clape, pe care îl poartă ca rucsac și cântă gratuit, aducând muzica în inima comunității în școli, spitale sau case de bătrâni.