MLADEN SOMBORAC – violă (Serbia)

Mladen Somborac s-a născut în Šibenik, Croația, în 1991. A luat primele lecții de vioară la vârsta de șapte ani la școala de muzică din Muntenegru. La 11 ani, s-a mutat la Belgrad, în Serbia și și-a terminat studiile la școala gimnazială muzicală din oraș. La 17 ani a început să cânte la violă și a devenit curând un solist și muzician de cameră foarte apreciat. 

După doar doi ani de cântat la violă, a fost admis la clasa lui Thomas Riebl, la Mozarteum,  Salzburg, unde a obținut diploma de licență și cea de master, la clasa lui William Coleman.

Experiența orchestrală a dobândit-o ca membru al ansamblurilor Salzburg Chamber Soloists, Camerata Salzburg, Kammerakademie Potsdam, Deutsches Kammerorchester Berlin, Deutsche Kammerakademie Neuss, Balthasar Neumann Chor, Komische Oper Berlin și Stuttgart Chamber Orchestra. Printre artiștii alături de care a cântat de numără Wolfgang Redik, Clemens Hagen, Veronika Hagen și Reiner Schmidt (Hagen Quartet), William Coleman (Kuss Quartet), Milan Milojicic (Minetti Quartet), Alasdair Tait și Louis Hopkins. 

Din iulie 2014 până în iulie 2016, alături de Balthsar Neumann Ensemble, a participat la cursuri intensive de muzică de cameră susținute de muzicieni renuiți precum Matthias Goerne, Michael Behringer, prof. Elisabeth Scholl, Bernhard Forck, Christoph Dangel și Pablo de Pedro, în cadrul Academiei Balthasar Neumann Chor und Ensemble, condusă de Thomas Hengelbrock. 

Din 2016 până în 2018, Mladen Somborac a fost membru al academiei grupului de violă de la Komische Oper Berlin. În 2018 s-a alăturat Cvartetului Furiant. În sezonul 19/20 a fost asistent  de șef de partidă în Orchestra de Cameră din Stuttgart. În prezent, Mladen este membru al renumitei Mahler Chamber Orchestra.