PABLO BARRAGÁN – clarinet (Spania)

Clarinetistul PABLO BARRAGÁN este dedicat, pasionat și aventuros atât în programare, cât și în concertele sale, care l-au dus deja în toată Germania și în multe țări din Europa și America de Sud. Născut în Andaluzia, a ales să locuiască la Berlin, unde acordă o mare importanță interacțiunii dintre muzicieni și consideră că simbioza artistică este starea ideală a muzicii. Acest lucru se observă în concertele sale susținute alături de orchestre cunoscute precum Orchestra Simfonică din Basel, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orquesta Sinfónica de Radio Televisión Española sau Filarmonica Slovacă, precum și proiectele sale de muzică de cameră, la Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein, Festivalul Internațional de Muzică „Molyvos” sau Festivalul „Martha Argerich”, unde a susținut recitaluri cu pianiștii Danae Dörken și Sophie Pacini, violonistul Noa Wildschut, violoncelistul Kian Soltani sau Cvartetul „Schumann”.

Curiozitatea și dorința sa de a crea se reflectă și în selecția de repertoriu pentru albumul său BOUNDLESS din februarie 2022, unde a unit diversele universuri sonore ale sonatelor pentru clarinet de Weinberg, Bernstein, Prokofiev și Poulenc împreună cu pianista Sophie Pacini (casa de discuri „Aparté”). În pragul lansării se află un alt proiect extraordinar alături de Noa Wildschut și pianistul Frank Dupree, care conține lucrări de Paul Schoenfield, Béla Bartók și Ernest Bloch. 

Sezonul 2022-2023 a început cu recitaluri în festivaluri precum Sommerliche Musiktage Hitzacker, Murten Classics din Elveția și Heidelberger Frühling. În noiembrie 2022, a colaborat cu Filarmonica Slovacă interpretând Concertul pentru clarinet de Mozart, în timp ce în decembrie a debutat cu Orchestra de cameră „Franz Liszt” din Ungaria, interpretând Concertul de cameră al lui Karl Amadeus Hartmann, precum și cu „Philharmonie Baden-Baden”, interpretând Concertul pentru clarinet al lui Carl Maria von Weber sub bagheta lui Heiko Mathias Förster. În februarie 2023, a interpretat Concertul lui Carl Nielsen cu „Bruckner Orchestra Linz”, iar în aprilie a concertat alături de Orchestra de cameră din Köln. 

Cele mai importante momente ale sezonului în ceea ce privește muzica de cameră au inclus cinci concerte în martie 2023 la Festspielfrühling Rügen al Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, unde a cântat alături de directorul artistic Noa Wildschut și alți colegi stimați, cum ar fi Timothy Ridout, Julia Hagen, Stephen Waarts și Tobias Feldmann. În februarie 2023 a susținut concertul de debut la Wigmore Hall din Londra, interpretând Cvintetul de clarinet al lui Brahms împreună cu colegii din Cvartetul Schumann. 

Proiectele recente l-au dus pe clarinetist în America de Sud și în toată Europa: Festivalul de la Cartagena din Columbia, São Paolo, Lima și Buenos Aires. Pablo Barragán a studiat la Conservatorul din Sevilla cu Antonio Salguero și cu Matthias Glander la Fundación Barenboim-Said din Sevilla. Timp de mulți ani, din 2007, a câștigat și o experiență valoroasă ca membru al Orchestrei „West-Eastern Divan” a lui Daniel Barenboim. În 2011 a câștigat „Juventudes Musicales de España” și Concursul European de Muzică pentru Tineret, în 2012 a fost distins cu un Premiu special la Concursul de muzică ARD, iar în 2013 a câștigat Premiul „Crédit Suisse Jeunes Solistes. 

Multe cursuri de măiestrie susținute de muzicieni de renume precum Martin Fröst, Charles Neidich și Dimitri Ashkenazy i-au modelat și întărit personalitatea artistică. Din acest motiv, a fost dornic să transmită propriile cunoștințe și abilități tinerei generații, fiind din 2020 profesor la Academia Barenboim-Said din Sevilla și prin cursuri de măiestrie susținute la „Escuela Superior de Música Reina Sofia”. 

Ca artist exclusiv al atelierului de clarinete „Backun”, Pablo Barragán cântă la clarinete Backun Lumière echipate cu Viva Ligature.