RADU POPA

Dirijor permanent al Filarmonicii Banatul Timişoara, RADU Popa s-a născut la Bucureşti în anul 1969. A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, absolvind în anul 1994 secţia compoziţie (clasa Prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu), iar în anul 1996 secţia de dirijat-orchestră (clasa Prof. univ. Ludovic Bács), continuându-şi apoi formarea muzicală cu studii de masterat. O contribuţie esenţială în formarea sa ca dirijor l-au avut dirijorii Ludovic Bács şi Erich Bergel.

Radu Popa este invitat permanent al Filarmonicilor George Enescu Bucureşti, Transilvania Cluj-Napoca, al Orchestrei Naţionale Radio ş.a. A întreprins turnee de concerte în Coreea de Sud alături de orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca în anul 2001, orchestra Filarmonicii Giurgiu în anul 2002 precum şi cu orchestra Filarmonicii Janacek din Cehia, în anul 2003. Ca dirijor al orchestrei de cameră Camerata Janacek, Radu Popa a coordonat producţia Flautul fermecat la Šumperk în Cehia (2002). În 2002 şi 2003 a fost asistent al cursurilor de dirijat-orchestră susţinute de Otakar Thrlik la Opava în Cehia, iar în anul 2004 a fost invitat să dirijeze numeroase concerte ale orchestrei Filarmonicii Janacek din (Ostrava, Cehia). 

În cadrul Festivalului George Enescu dirijează Orchestra Filarmonicii Transilvania Cluj-Napoca (2007) şi orchestra Filarmonicii Banatul Timişoara (2009). La invitaţia Orchestrei Naţionale Radio şi alături de soliştii Alexandru Tomescu şi Horia Mihail, maestrul Radu Popa a dirijat concertul dedicat Zilei Naţionale a României, eveniment ce a avut loc la Roma (Italia), în sala Giuseppe Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica. Radu Popa a dirijat orchestra Filarmonicii Banatul la concertele susţinute la Peştera Româneşti.