Născut la Caransebeș, VLAD POPESCU a început cursurile de vioară la vârsta de 8 ani la Școala de Muzică a Liceului Pedagogic din localitate. După absolvirea studiilor liceale la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara, la clasa profesoarei Maria Cleșiu, a studiat la Graz, Klagenfurt, Berlin, Rostock și Lübeck cu profesorii Helfried Fister, Eberhard Feltz, Stefan Hempel și Heime Müller.
Fiind un devotat interpret de muzică de cameră, Vlad Popescu este membru fondator al „Furiant Quartet”, alături de care a câștigat numeroase concursuri internaționale, având o bogată activitate concertistică desfășurată pe mai multe continente (SUA, Africa, Asia).
Vlad Popescu a concertat din postură solistică alături de orchestrele „Norddeutsche Philharmonie Rostock” (Germania), „Kärntner Sinfonieorchester” (Austria), Filarmonica Banatul din Timișoara, iar ca muzician de orchestră a apărut constant ca șef de partidă în ansamblurile „Württembergisches Kammerorchester Heilbronn”, „Camerata Berna”, „Deutsche Kammerorchester Berlin”, „Ensemble Ruhr” sau „Aalborg Symfonieorkester”.
Începând cu anul 2018, Vlad Popescu este director artistic al Festivalului „Eufonia”, un proiect complex prin care se dorește dezvoltarea culturii, educației muzicale și patrimoniului cultural în România, iar din 2019, director artistic al proiectului „Pavilion” – loc de întâlnire al copiilor cu muzica clasică, un proiect dedicat educației muzicale a copiilor.
De la începutul anului 2021, Vlad Popescu este asistent de cercetare și doctorand al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, unde predă vioară și muzică de cameră din postura de profesor asociat, iar între 2022 și 2023, a fost profesor de vioară asociat la Facultatea de Muzică și Teatru din Rostock, Germania.
Vlad Popescu cântă la o vioară modernă construită de lutierul Philippe Girardin și împrumutată, pe termen nelimitat, de către doctorul Peter Hauber din Berlin.