ANGELICA POSTU – muzicoterapeut (România)

Angelica Postu profesează ca muzicoterapeut la Spitalul Universitar de Psihiatrie Charité din Berlin și este doctorandă la Universitatea de Arte din Berlin, cercetând muzicoterapia în România din punct de vedere etnografic și academic, cu scopul recunoașterii legale și a implementării acesteia la nivel universitar. 

Cadru didactic universitar, Angelica Postu predă seminarii de Introducere în Muzicoterapie la Universitatea Națională de Muzică din București și la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Totodată ca trainer pentru muzicieni, Angelica Postu contribuie semnificativ la dezvoltarea și creșterea conștientizării despre importanța sănătății emoționale a muzicienilor. Prin conferințele, articolele și workshop-urile dedicate muzicienilor profesioniști ea dezbate teoretic și practic aspecte legate de grijă de sine și bunăstăre, pentru a preveni dezvoltarea unor tulburări emoționale. Îmbinând experiența din domeniul psihologiei și al muzicoterapiei, cu cea dobândită ca pianistă pe scenă, ea pregătește și consiliază muzicienii în procesul de dezvoltare personală, de conștientizare, înțelegere și gestionare a emoțiilor. 

Principala promotoare a muzicoterapiei în România, Angelica Postu este absolventă a studiilor universitare (licență și master) în interpretare pianistică, la Universitatea Națională de Muzică din București și la Conservatorul Regal din Bruxelles, precum și a studiilor în psihologie la UTM din București Prima româncă absolventă a studiilor de Masterat în muzicoterapie ale Universității de Arte din Berlin, ea și-a dobândit experiența profesională în spitale și clinici de psihiatrie și oncologie, în Spania, Belgia și respectiv Germania, unde locuiește în prezent. 

Fondatoarea Asociației Române de Muzicoterapie, unică în țară, Angelica Postu promovează bazele și metodele teoretice și practice ale școlii vestice de Muzicoterapie, ce are o tradiție de peste 60 de ani, în calitate de practician, formator și speaker. 

Angelica Postu este co-autoare în volumul „Muzicoterapia receptivă”, al regretatului Prof. Dr. Ioan Bradu-Iamandescu, ediția 2021 la editura Grafoart, cu capitolul „Formarea profesională a muzicoterapeuților”, precum și a primului articol în limba germană despre Muzicoterapia în România, apărut în calitate de membru în revista Asociației Germane de Muzicoterapie- Musiktherapeutische Umschau, în septembrie 2020. 

Din toamna anului 2022, Angelica Postu este deținătoarea bursei doctorale de muzicoterapie „Andreas Tobias Kind Stiftung” din Hamburg, fiind invitată să susțină prelegeri și workshop-uri la universități din România precum și la Forumuri de sănătate mintală din Austria, Elveția și Germania precum și să scrie articole pentru publicații din Europa. 

Din 2022 ea este reprezentanta României în cadrul Confederației Europene de Muzicoterapie (EMTC), în urma aderării României la EMTC ca membru oficial.