Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Concert simfonic | Dirijor: RADU PAPONIU (SUA)

februarie 3, 2023 @ 19:00 - 20:30

Vineri, 3 februarie 2023, Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara și solistul DRAGOȘ MIHĂILESCU – pian, sub bagheta dirijorală a maestrului RADU PAPONIU (SUA) vor interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 24, în do minor, KV 491 de W.A. MOZART.
În cadrul concertului simfonic vom audia și Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27 de S. RACHMANINOV.
În continuare, avancronica de concert, semnată de maestrul Mircea Tătaru.

 

„Concertul simfonic de vineri, 3 februarie, va fi condus de la pupitrul dirijoral de maestrul Radu Paponiu. Vom putea asculta Concertul pentru pian şi orchestră în do minor K.V. 491 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27 de Serghei Vasilievici Rahmaninov.

Concertul pentru pian de Mozart este al treilea dintr-o succesiune rapidă de trei concerte compuse în iarna anului 1785-1786, puţin înainte de premiera celebrei sale opere comice — „Nunta lui Figaro”. Premiera a fost la 7 aprilie la Burgtheater din Viena cu Mozart solist, el conducând orchestra de la pian, cum făcea deseori pianistul Jean-François Antonioli pe vremea când era oaspetele filarmonicii. Beethoven spunea că n-ar putea niciodată să compună un concert atât de frumos. Unii chiar afirmă că s-ar fi inspirat puţin din text pentru compunerea celebrului Concert nr. 3. Şi Brahms a admirat concertul propunându-i Clarei Schumann să-l cânte. Chiar a compus o cadenţă proprie pentru prima parte. Concertul este destul de întunecat, este tragic şi pasional, fiind una din rarele lucrări create de Mozart într-o tonalitate minoră. Solistul concertului va fi pianistul Dragoş Mihăilescu.

Concertul se încheie cu Simfonia a II-a de Rahmaninov. Această masivă simfonie ce se înscrie în tiparele tradiţionale ale simfonismului rus, a fost scrisă în vara anului 1906 şi dirijată de compozitor în februarie, 1908, la St. Petersburg.  Dezastruoasa cădere a primei sale simfonii, după care a suferit o serioasă depresie, l-a făcut să abordeze cu teamă premiera. Grijile sale erau nejustificate pentru că simfonia a avut un succes enorm. Mai mult, zece luni mai târziu i s-a decernat pentru această lucrare, premiul Glinka. Ascultând muzica lui Rahmaninov, în mare, se poate afirma că nu a contribuit prea mult la formele şi armoniile de până atunci, dar a oferit multă personalitate, în special prin talentul său extraordinar de melodist. Specificul rusesc caracterizează prin excelenţă muzica sa, dându-i un farmec deosebit. Nefiind internaţionalist, Rahmaninov s-a exprimat pe el însuşi, exercitând o fascinaţie aparte, dovadă că muzica sa a rămas mereu în repertoriul tuturor orchestrelor din lume. Dacă nu avea aceste calităţi menţionate mai sus, ar fi dispărut de mult. Multitudinea de teme şi spiritul romantic al întregii lucrări îi va încânta pe melomanii timişoreni”.

Mircea Tătaru

 

Detalii

Dată:
februarie 3, 2023
Oră:
19:00 - 20:30
Cumpără Bilet »

Organizator

Filarmonica Banatul Timișoara
Telefon:
+40256492521
Email:
office@filarmonicabanatul.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Hartă Google