
- Acest eveniment a trecut.
Concert simfonic | Dirijor: STEFAN GEIGER (Germania), solist: IONUȚ PODGOREANU (Spania) – corn
februarie 17 @ 17:30 - 20:00

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara și solistul IONUȚ PODGOREANU (Spania) – corn, conduși de maestrul STEFAN GEIGER (Germania) vor interpreta în primă audiție Concertul pentru corn și orchestră în si bemol major, op. 91 de R. GLIERE.
În cadrul concertului simfonic de vineri, 17 februarie 2023, orchestra va interpreta și Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88, B. 163 de A. DVOŘÁK.
Înaintea concertului, vom prelua transmisiunea din Palatul Culturii, acolo unde vor avea loc discursurile din deschiderea ceremoniei de Capitală Europeană a Culturii.
În continuare, avancronica de concert semnată de maestrul Mircea Tătaru:
„Pentru concertul simfonic din 17 februarie, maestrul Stefan Geiger ne propune spre audiţie Concertul pentru corn şi orchestră în si bemol major, op. 91 de Reinhold Glière şi Simfonia nr. 8 în sol major, op. 88 de Antonin Dvořák.
Glière s-a născut la 11 ianuarie 1875 la Kiev, pe atunci oraş în Imperiul Rus. Numele originar din certificatul de naştere era Glier, dar în anul 1900 el l-a schimbat în Glière, de rezonanţă franceză sau belgiană. Curios, din moment ce părinţii erau de origine germană şi poloneză! A avut parte şi la liceul de muzică şi la conservator doar de profesori foarte buni: Otakar Ševčík, Sergei Taneyev, Mikhail Ippolitov-Ivanov sau Jan Hřímalý. I-a avut, mai târziu, elevi pe Nikolai Myaskovsky şi Serghei Prokofiev. Faţă de alţi mari compozitori ruşi, el nu a vizitat sau concertat în Vestul Europei. A fost activ în Siberia, Uzbekistan, Armenia. A obţinut multe premii şi diplome, precum Artist al Poporului, de trei ori premiul Glinka, dar și premii mai mici în ţările amintite.
În timpul unei pauze de repetiţie la Teatrul Bolshoi (Teatrul Mare) din Moscova, cornistul Valery Polekh s-a apropiat de dirijor, care era Gliére, şi l-a rugat să compună un concert pentru corn. Acesta i-a promis că se va strădui, dacă va avea timp. Mai târziu, Polekh i-a demonstrat calităţile sale de cornist virtuoz, pentru a-l motiva şi mai mult. După un an, concertul a fost terminat, devenind cea mai cunoscută operă a sa. La premiera din mai 1951 la Grand Hall din Leningrad, concertul a înregistrat un uriaş succes. Gliére a fost dirijor şi Polekh solist. Partea a treia a fost bisată. Cadenţa solistică a fost compusă de Polekh, dar de-a lungul anilor, unii cornişti au compus propria cadenţă, considerând-o pe a lui Polekh prea dificilă. De atunci opinia multor compozitori, care credeau că acest instrument este doar unul ce face parte din orchestră, s-a schimbat. Vom asculta în interpretarea cornistului Ionuţ Podgoreanu un concert sclipitor şi exuberant.
Concertul orchestrei simfonice a filarmonicii se va încheia cu Simfonia a VIII-a în sol major, op. 88, de Antonin Dvořak. Această simfonie suferă pe nedrept de o anumită umbră datorată faimei extraordinare cucerite de Simfonia a IX-a —„Din lumea nouă”. De aceea, dirijorul Stefan Geiger, doreşte să ne prezinte calităţile extraordinare ale acestei lucrări, să-i dezvăluie strălucirea, veselia şi optimismul cuceritor. Promisiunea acestor calităţi este dată şi de dedicaţia de la începutul partiturii, unde Dvořak mulţumeşte pentru că a fost ales membru al Academiei din Boemia şi apreciază felul cum instituţia încurajează artele şi literatura. Cea mai scurtă simfonie a sa (aprox. 36 de minute) a fost scrisă în 1889, într-un timp foarte scurt, mai puţin de trei luni. Premiera a fost la Praga în 1890 sub conducerea compozitorului. Știu că iubitorilor muzicii simfonice li s-a pregătit un bis minunat, dar din moment ce este surpriză…”
Mircea Tătaru