
- Acest eveniment a trecut.
Concert vocal-simfonic extraordinar ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL TIMIȘOARA MUZICALĂ
iunie 2 @ 19:30 - 21:00

Orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara, alături de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” se reunesc pentru un concert vocal-simfonic extraordinar, condus de maestrul GABRIEL BEBEȘELEA și CRISTIAN SPĂTARU. Evenimentul închide Festivalul Timișoara Muzicală. Concertul are loc la Biserica MIllennium, de la ora 19:30. Dirijorii corurilor: IOSIF TODEA și MARIA GYURIS
Soliști: DRAGANA RADAKOVIC – soprană
TIBERIUS SIMU – tenor
BALLA SANDOR – bariton
În program:
B. BRITTEN – War Requiem, op. 66
În continuare, avancronica de concert semnată de maestrul Mircea Tătaru:
„Vineri, 2 iunie, va fi concertul de închidere al Festivalului Internaţional „Timişoara Muzicală” ce se va desfăşura la Biserica Millennium. Este un concert vocal-simfonic extraordinar în care maestrul Gabriel Bebeşelea şi Cristian Spătaru vor dirija monumentala lucrare a lui Benjamin Britten — Recviemul de Război, op.66.
Câteva cuvinte despre viaţa şi activitatea lui Edward Benjamin Britten, pianist, dirijor şi compozitor englez. S-a născut la 22 noiembrie 1913 la Lowestoft, în Suffolk. Era tocmai ziua de Sf. Cecilia, patroana tuturor muzicienilor! S-a stins din viaţă la vârsta de 63 de ani. Cum ferestrele casei dădeau spre marea nordului, s-ar putea spune că sunetele pe care le auzea micul Benjamin ar fi fost ale valurilor ce se spărgeau de ţărm sau ale vânturilor reci de nord-est. Deşi aceste sunete străbat deseori compoziţiile sale, adevărul este că el s-a născut în zgomotele războiului. Nu este doar o metaforă, căci copilul s-a trezit într-o dimineaţă îngrozit de o bombă care a explodat în apropierea casei. Am menţionat această amintire având în vedere lucrarea pe care o vom asculta. A demonstrat de mic un mare talent muzical, hrănit de serile muzicale care se petreceau deseori acasă. La 5 ani a început să compună, încet, încet a devenit conştient de valoarea sunetelor. La 10 ani a luat primele lecţii de armonie. A continuat studiile la Colegiul Regal de Muzică din Londra, dar paralel lua şi lecţii de muzică private. Se poate spune că la maturitate a fost figura centrală a muzicii britanice a secolului al XX-lea. Cu opera Peter Grimes, în 1945, a căpătat faimă internaţională. Cele mai importante lucrări ale lui Britten sunt amintita operă Peter Grimes, Recviemul de război (1962) şi Ghidul instrumentelor muzicale pentru tineri (1946). Trăind anii celor Două Războaie Mondiale, Britten, care era un pacifist convins, nu suporta să rămână pasiv în timp ce oamenii erau întemniţaţi pentru că se opun războiului. De aceea când i s-a propus să scrie o lucrare care să consacre noua clădire a Catedralei din Coventry, el a hotărât să compună un Recviem. În 1940, catedrala a fost distrusă de un raid aerian. Au murit sute de oameni, atunci. El mai dorea să marcheze şi stingerea celor două războaie. El mai vedea că fiecare ţară era angajată în cursa înarmării. De ce par actuale aceste cuvinte? Să sperăm că zguduitorul avertisment al Recviemului de război va fi în continuare auzit de milioane de oameni şi astăzi. Să înţelegă semnificaţia lui şi să fie copleşiţi de sinceritatea mesajului. Despre această capodoperă Șostakovici îi spunea lui Rostropovici că este cea mai mare lucrare a secolului al XX-lea („the greatest work of the twentieth century”). Trebuie să menţionăm că prezenţa a doi dirijori se datorează împărţirii ansamblului simfonic în două orchestre, una foarte mare şi cealaltă aflată la o mică distanţă, mai camerală, precum prevede partitura.
Soliştii vocali sunt: soprana Dragana Radakovici, tenorul Tiberius Simu şi baritonul Balla Sándor.
Participă Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, Corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea şi Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” pregătit de maestra Maria Gyuris.”