MIMOE TODO – clavecin (Japonia)

MIMOE TODO este o clavecinistă din Japonia, care trăiește în Germania. Interesul și pasiunea ei pentru muzica de cameră o menține în mod continuu implicată în proiecte importante. Îi face plăcere să cânte la clavecin, orgă și fortepiano în multe contexte diferite, inclusiv în orchestre profesionale baroce, precum Orchestra „Balthasar Neumann”. 

Experiența ei ca pianistă a condus-o către Cântecele germane (Deutsche Lieder) în timpul masterului, unde și-a descoperit pasiunea pentru limba germană și cântecele de artă. A colaborat frecvent cu mulți cântăreți și a studiat cu prof. Marcelo Amaral și Holger Berndsen. 

În timpul studiilor de clavecin și de muzică veche la Nürnberg cu prof. Wiebke Weidanz, a primit bursele DAAD, Chancengleichheit für Frauen ș.a. Deține diplome de master în pian, clavecin și corepetiție instrumente intorice cu claviatură (vocal). 

Ansamblurile din care face parte au fost premiate la diverse concursuri precum Premiul I la Concursul „Mozart-Verein” din Nürnberg în 2015, Concursul Internațional „Suzana Szörenyi” (Premiul I) în 2018, Concursul Internațional „Bach” (Premiul II) în 2021 (Berlin), printre altele. 

A participat la Academia „Ton Koopman”, „Winterakademie” din Bremen, „Mendelssohn Akademie” cu Peter Schreier, „Ensemble-Akademie of the Freiburger Barock Orchester”, și la cursuri de acompaniat baroc cu Bernhard Forck, care i-a dat sfaturi muzicale importante. 

În 2020 a fost, de asemenea, bursieră a Fondului „Adriana Jacoba” pentru studiile pe care le-a făcut la Conservatoriul „Den Haag”, pentru a-și îmbogăți cunoștințele despre practica spectacolului istoric cu Bart van Oort, Petra Somlai, Siebe Henstra și Richard Eggar. Din 2021, este cadru didactic la „School for Young Talent” din cadrul Conservatorului din Koninklijk. În vara anului 2023, va participa la un turneu în calitate de corepetitor în cadrul Academiei de vară „Bach300” din Leipzig.