Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Concert vocal-simfonic extraordinar de Crăciun | Corul și Orchestra simfonică ale Filarmonicii Banatul & The Radio Trombones

decembrie 22, 2023 @ 19:00 - 21:00

Vineri, 22 decembrie 2023, de la ora 19:00, vă invităm la Sala Capitol pentru tradiționalul concert vocal-simfonic de Crăciun, în cadrul căruia Corul „Ion Românu” și Orchestra simfonică ale Filarmonicii Banatul Timișoara, alături de cvartetul de tromboane The Radio Trombones, vor interpreta o serie de compoziții specifice sărbătorilor de iarnă.

Dirijorul concertului va fi RADU POPA. Dirijorul corului: IOSIF TODEA.

În program, lucrări de: S. C. TAYLOR, L. ANDERSON, M. WILBERG, J. RUTTER, R. V. WILLIAMS, B. CHILCOTT, D. T. CLYDESDALE, G. FRY.

În continuare, avancronica de concert semnată de maestrul Mircea Tătaru:

„Un regal muzical pregăteşte filarmonica pentru a întâmpina Sărbătoarea de Crăciun. Maestrul Radu Popa, dirijorul concertului vocal-simfonic extraordinar, a propus pentru prima parte Uvertura de Crăciun (Christmas Overture) de Samuel Coleridge-Taylor, două lucrări pentru atmosfera de Crăciun interpretate de The Radio Trombones, şi în partea a doua lucrări celebre interpretate de cor, cu acompaniament de orchestră. Câţiva compozitori vor fi prezentaţi în avancronică.

Corul a fost pregătit de maestrul Iosif Todea.

Compozitorul englez Samuel Coleridge-Taylor, născut în 1875, este cunoscut în lumea muzicală pentru Concertul său de vioară, pentru Simfonia în la minor şi pentru Oratoriul-trilogie „Hiawatha”. Uvertura de Crăciun a fost concepută iniţial ca o muzică de scenă pentru drama lui Alfred Noyes — The Forest of Wild Thyme (Pădurea cimbrului sălbatic).

Sedus de atmosfera magică a Crăciunului şi de colindele populare transmise din generaţie în generaţie, s-a decis să compună o lucrare care să aibă mult farmec şi energie. I-a dat o latură festivă introducând culorile strălucitoare ale alămurilor. Mai apoi, drama a fost abandonată, probabil din cauza unei similarităţi cu Pasărea albastră a lui Maurice Maeterlinck. De remarcat că uvertura conţine mult material original, nefiind legată în totalitate de colindele de Crăciun.

Participând la o emisiune TV, Alexandru Moraru a fost invitat să aducă trombonul şi să cânte ceva. El a ales să vină cu întreaga partidă de trombon, adică împreună cu Florian Radu,  Cătălin Bucerzan şi Vlad Leahu. Ei au devenit „The Radio Trombones”, toţi membri ai Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti.

În timpul unei parade de Crăciun în Los Angeles, Gene Autry a auzit cum mulţimea scanda „Here comes Santa Claus” (Iată vine Moş Crăciun!). Inspirat, a hotărât să scrie împreună cu muzicianul Oakley Halddeman o melodie de Crăciun cu acest titlu. Este o excelentă înmănunchiere între mesajul colindelor de Crăciun şi îndemnuri şi promisiuni de pace pentru cei care urmează Lumina. Ea a devenit în scurt timp un hit în top 10, în clasamentele de muzică pop şi country.

În 1850, la Simpson Tavern din Medford, Masschusetts, James Lord Pierpont, compune o melodie pe care o publică sub titlul „The One Horse Open Sleigh” (Sanie deschisă, cu un singur cal). Intenţia a fost ca ea să fie cântată de un cor de copii de şcoală duminicală de Ziua Recunoştiinţei. Este melodia pe care azi, o lume întreagă o ştie ca „Jingle Bells” şi a fost asociată cu muzica de iarnă şi cu sărbătorile de Crăciun. Este o călătorie cu săniuţa prin zăpadă şi exprimă bucuria pentru frumuseţile iernii alături de cei dragi.

Iată compozitorii care au scris lucrări corale.

Mack J. Wilberg născut la 20 februarie 1955, este un compozitor şi dirijor american. Este un mare maestru de cor. A fost ales de mai multe ori director muzical al unor mari ansambluri corale. A compus multe lucrări corale, a aranjat pentru cor diferite partituri, care au fost publicate în presa Universităţii din Oxford. Unele aranjamente ale sale au fost interpretate la funeraliile preşedinţilor Gerald Ford, Ronald Reagan şi George H.W. Bush.

John Milford Rutter s-a născut la Londra, la 24 septembrie 1945. Este compozitor, dirijor şi editor. În principal, a compus şi aranjat muzică pentru cor. Chiar şi-a format un cor al său — Cambridge Singers. A dirijat orchestre şi coruri în multe turnee prin marile oraşe muzicale din lume.

Leroy Anderson  (1908-1975) a fost un compozitor american de piese scurte şi plăcute, majoritatea fiind prezentate de Boston Pop Orchestra. A fost descris drept unul dintre cei mari mari maeştri americani de muzică uşoară orchestrală.

David T. Clydesdale s-a născut în 1954. Este un artist american, compozitor şi dirijor. Cu lucrările sale a obţinut Premiile Grammy şi Premiul Dove. Pe lângă colaborările cu mulţi alţi compozitori, este principalul compozitor pentru corul armatei Statelor Unite. A compus multe piese pentru sărbătorile de Crăciun şi pentru sărbătorile de Paşti.

Ralph Vaughan Williams a trăit între anii 1872 şi 1958. A fost un compozitor englez deosebit de prolific. A scris opere, balete, muzică de cameră, muzică vocală sacră și nouă simfonii. În compoziţiile sale descoperim o gamă largă de stări de spirit, unele furtunoase şi pasionale, altele liniştite. Unele misterioase, introvertite, altele exuberante.

Crăciun fericit cu sănătate şi bucurii! 🎄”.

 

 

Details

Date:
decembrie 22, 2023
Time:
19:00 - 21:00
Website:
Cumpără Bilet »

Organizer

Filarmonica Banatul Timișoara
Phone
+40256492521
Email
office@filarmonicabanatul.ro
View Organizer Website

Venue

Sala Capitol
Bulevardul Constantin Diaconovici Loga Nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Google Map